Kert

2016.10.17. 09:14

Vigyük védett helyre a fagyérzékeny növényeinket!

Kislőd - A teleltetés előtti utolsó pillanatban vagyunk, ha eddig nem vittük fagymentes helyre fagyérzékeny növényeinket, tegyük meg mielőbb. Unferdorfer József dísznövénykertész azt tanácsolja, hogy vigyük be télire a fagyérzékeny növényeket, vagy gondosan takargassuk be őket.

Tóth B. Zsuzsa

A hagymás dísznövények, a nárciszok, jácintok, tulipánok, krókuszok ültetésének ideje már lejárt, amennyiben időben és megfelelő mélységre ültettük azokat, alkalmuk lesz beágyazódniuk a hagymáknak, így sikerrel túlélik a fagyokat és tavasszal teljes pompájukban virágoznak majd.

- Ahogy a régi öregek mondják, amikor a gyerek kimarad az iskolából, akkor kell felszedni az elvirágzott hagymásokat, és amikor újra iskolába megy, akkor kell elduggatni azokat. Persze, a tavasszal virágzottakat akár a földben is hagyhatjuk, de tanácsos legalább három évente felszedni. A profi kertészek ezt évente megteszik. Olyankor le kell szedegetni a sarjhagymákat, azokat ősszel egy sekély árokba szórjuk be, aztán jövőre szedjük ki és a következő évben már elültethetjük. Akkor virágozni is fognak. A nagy hagymákkal is jót teszünk, ha az aprókat leválasztjuk róluk, hiszen elveszik egymástól a tápanyagot különben. Azok esetében tavasszal, az elvirágzást követően majd óvatosak legyünk, ne akarjuk túl korán levágni az elvirágzott szárat, mert nem tud újra virág fejlődni a hagymából.

Akkor szerencsés levenni a szárat, amikor az szinte már magától elválik a hagymától. Amikor aztán a hagymát felszedjük, permetezzük le gombaölő szerrel, hogy a nyári pihentetés után ősztől zavartalanul fejlődhessen - magyarázza a kertész. Hozzáteszi, hogy az évelő, de nem fagytűrő muskátlit is vigyük be a télikertbe, lépcsőházba. A lantanát, futójázmint, begóniákat úgyszintén teleltessük. Azonban mielőtt téli helyére visszük a növényeket, vágjuk vissza azokat drasztikusan, a méretük egyharmadára. Ne sajnáljuk, a visszavágás a jövő évi szép virágzás egyik első lépése.- A sárga, beteg leveleket szedjük le, nem baj, ha kevés levél marad a növényen.

Az év utolsó növényvédelmi tevékenysége legyen egy rovarölős, gombaölős permetezés. Hűvös helyen teleltessük, öt, tíz fokban, hiszen ez pihenési időszak, ilyenkor a növénynek nem kell nőnie, virágoznia. Fényt azonban kapjanak. Sok begónia, muskátli félhomályban is jól telel. Ügyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl, inkább kevés vizet adjunk a telelő növényeknek. Az se baj, ha csak akkor öntözünk, amikor a cserépben a föld felszíne kiszáradt már. Arra persze ügyeljünk, hogy ne fagyjanak meg a telelő virágok - mondja a kertész.

Egyes bokrokat pedig kint hagyhatunk télre, elég csak gondosan betakargatni a fagyok előtt. Ilyen például a füge, tulipánfa, a különféle rózsák töve.

Unferdorfer József kislődi dísznövénykertész szerint ideje elültetni a hagymásokat és telelő helyükre vinni a muskátlikat és egyéb fagyérzékeny évelőket.


Tipp: Válasszuk a megfelelő szappant

Egyre többen szenvednek a bőr érzékenységétől, érdemes a szappanok vásárlásakor is figyelembe venni mindezt. Csizmazia Anita szappankészítő azt tanácsolja, hogy  száraz. érzékeny bőrre válasszunk   kecsketejes szappanokat. A kecsketejes-mézes-csokis szappan kiváló. A  zsíros bőrre a  teafás-levendulás aktív szenes a jó, az  gyengéden kivonja a zsírt a problémás bőrből. Ekcémás bőrre illatmentes natúr kecsketejes szappant használjunk,  bőrradírozásra finomra őrölt vörösszőlő-magos rózsa illatút. Korpás hajunkat mossuk  rozmaring-csalán-zsálya-dió gyógynövényes szappannal annak fertőtlenítő, bőrtisztító, gyulladás csökkentő hatása miatt. Intim mosakodásra pedig csak illat mentes termékeket válasszunk,  például zöld dió terméssel, levéllel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!