Kert

2015.08.24. 13:55

Ültessünk hagymásokat

Unferdorfer József dísznövénykertész szerint ideje elduggatni a virághagymákat, aztán lassan a fagyérzékeny növények teleltetésére is gondolnunk kell.

Tóth B. Zsuzsa

A hagymás dísznövények, a nárciszok, jácintok, tulipánok, krókuszok ültetésének ideje éppen most van a kertész szerint.

- Azt szokták mondani régen az idősek, hogy amikor a gyerek kimarad az iskolából, akkor kell felszedni az elvirágzott hagymásokat, és amikor újra iskolába megy, akkor kell elduggatni azokat.

A hagymásokat ültethetjük, de a telelésre váró virágok helyét is készíthetjük hamarosan mondja Unferdorfer József kertész
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Amennyiben megfelelő időben és megfelelő mélységre ültetjük, a hagymáknak alkalmuk lesz beágyazódni. Ez a feltétele annak, hogy sikerrel túléljék télen a fagyokat, és tavasszal teljes pompájukban virágoznak majd. Sokan persze a tavasszal elvirágzó hagymásokat eleve a földben hagyják. Praktikus azonban legalább három vente felszedni, sőt, a profi kertészek ezt évente megteszik. Olyankor le kell szedegetni a sarjhagymákat, amelyeket most, ősszel egy sekély árokba szórjuk be. Jövőre aztán majd szedjük ki és a következő évben már elültethetjük. Ebben az esetben virágozni is fognak. A nagy hagymákkal is jót teszünk, ha az aprókat leválasztjuk róluk, hiszen különben elveszik egymástól a tápanyagot. Azok esetében tavasszal, az elvirágzást követően majd óvatosak legyünk, ne akarjuk túl korán levágni az elvirágzott szárat, mert nem tud újra virág fejlődni a hagymából. Akkor szerencsés levenni a szárat, amikor az szinte már magától elválik a hagymától. Amikor aztán a hagymát felszedjük, permetezzük le gombaölő szerrel, hogy a nyári pihentetés után ősztől zavartalanul fejlődhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!