Kert

2015.06.29. 08:59

Szimmetrikusan, romantikával - Legszebb kertek Veszprém megyében (1. rész)

Veszprém - Legszebb kert versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet Csizmazia Szilveszter kertész választotta ki.

Tóth B. Zsuzsa

A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikor már mindegyik kertet bemutattuk. Most B. Hegedűs Piros, veszprémi pályázónk kertjéről olvashatnak.

B. Hegedűs Piros Veszprémvölgyi utcai kertjéből gyönyörű panoráma nyílik a Betekints völgyre. A háziasszony 12 éve él itt, azóta folyamatosan alakítja, gondozza a kertet. Festőművész, de építész családból származik, érdekli a lakberendezés, mindez tükröződik a kerten.

- Élvezeti kertnek nevezem. Nincs itt semmi különleges növény, csak a klasszikusak. A rengeteg virág között kedvenceim a pünkösdi rózsák, azokból gyűjteményem van. Sziklakertet alakítottam ki, sok rózsát ültettem, de van például liliom, nőszirom, lila akac, orgona és egy kis gyümölcsös is. Olyan régies kúria-kertet szerettem volna létrehozni, ahol mindig virágzik valami.

B. Hegedűs Piros kertje egyszerre szimmetrikus és romantikus, miközben gyönyörű panoráma nyílik innen a völgyre 
Fotó: Penovác Károly

Magam terveztem és telepítettem mindent. Az első néhány évben sokat kellett dolgozni rajta, de mostanra megérett a kert - vallja B. Hegedűs Piros, aki ezúttal jelentkezett első ízben ilyen versenyre.

- Az egynyáriak közül petúniát, árvácskát ültettem, a lila és sárga színek szépen illeszkednek a kertbe. A gyeppel kevesebbet törődöm, augusztusra sajnos általában ki is ég, nem győzőm locsolni. A füvet viszont nyírom rendszeresen, de nem kedvelem a merev pázsitot. Itt nőhet benne pitypang és százszorszép is. Amellett szeretem azokat a kerteket, amelyeket használnak, amelyek nem kényszeredetten tökéletesek. Kedvenceim az angol kertek, és a szabálytalan romantikusak. A francia kertek szimmetriáját szintén kedvelem a barokkos stílus mellett, mindezt ötvözi a kert mondja vendéglátónk, akit zavar viszont hogy nélkülöznie kell a viadukt látványát.

Ugyanis a szomszéd kertben ültetett négy méter magas tujasor elzárja a panorámát. Úgy véli, városi szinten kellene tenni azért, hogy a városban lakók ne tehessék tönkre azt. Hiszen ilyenre van már példa más településeken.

Csak az állatok hangja hallatszik ide

B. Hegedűs Piros azt mondja, párjával sokat és szívesen üldögélnek a délies fekvésű ház teraszán. Hosszasan gyönyörködnek a mára megérett , kissé lejtős kertben, amelynek látványát szépen keretezi a Betekints völgyre nyíló csodálatos és minden évszakban változó panoráma. Csendes a vidék, hallgatják a madáritatótól felhallatszó csicsergést. A város zaja helyett pedig az állatkert lakóinak hangja ér el hozzájuk.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!