Kert

2017.03.27. 11:05

Itt az ideje a vetésnek

Itt az ideje, hogy ablakládába vessük a paradicsom, paprika magot.

Tóth B. Zsuzsa

A kertben az ágyásokba kerülhet már a márc a dughagyma, répa, csiscseri borsó, bab. A tök félékből palántát is nevelhetünk ablakban, vagy április végén helybe. A palántákat májusban célszerű kiültetni. Ma már sok féle patisszon, cukkini magot vásárolhatunk, érdemes kísérletezni a különféle színű és alakú termések újdonságot jelenteknek a kertben és a konyhában.

A vetést tervezzük meg előre, hiszen nem mindegyik növény kedveli a másik társaságát. Jó szomszéd a hagyma és a répa, védik egymást a legyektől. A paradicsom mellé zellert, hagymát, bazsalikomot vessünk, ültessünk. Szépen mutatnak és kedvelik egymás társaságát. A tökök közé praktikus hagymákat duggatni.

Az illatos növények, például a büdöske, a körömvirág, a sarkantyúka sok minden mellett jó szolgálatot tesznek, elűzik a kéretlen látogatókat, a rovarokat. Amellett a sarkantyúka virága ehető, használhatjuk például a vaj ízesítésre. A bimbó és a termés pedig savanyítva a kapri bogyóhoz hasonló ízű, tegyük el majd ősszel a fagyok előtt klasszikus módon ecetes lébe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!