Kert

2016.05.30. 15:40

Indulhat a harc a kártevők ellen

Veszprém - Az igazán elhivatott kertművelőknek minden hónapra megvan a saját, remekbeszabott listájuk, így pontosan tudják, mik azok az elintéznivalók, melyekről nem szabad megfeledkezniük.

Napló információ

Ha az ön kertjében is van sziklakert, bizonyára pontosan tudja, hogy legalább olyan körültekintő ápolást igényel, mint a kert többi része. Vagyis gondoskodnunk kell az öntözésről, a tápanyag-utánpótlásról, a talajápolásról, valamint a növényvédelemről. Egyesek szerint a nyár második felétől javasolt a sziklakertek tizennégy naponta történő átnézése, illetve gyomtalanítása, mi úgy véljük, ha időnk engedi, ezt a műveletet akár hetente is elvégezhetjük.

Ideje megszórnunk műtrágyával vagy szerves trágyával a gyepet és célszerű egyenletesen lenyírnunk. Fontos, hogy rendszert vigyünk a fűnyírásba, a rendszertelen nyírás ugyanis sok kárt okozhat. Ha túl ritkán nyírjuk vagy épp ellenkezőleg, túl sokszor, ráadásul túl rövidre vágjuk, a fű jó eséllyel képtelen lesz rendesen regenerálódni. Legyünk bátrak, kísérletezzük ki a helyes vágási magasságot, illetve a vágás idejét. Példának okáért egy ideig abban a hiszemben voltunk, hogy a túl rövidre nyírt gyep kedvez a növekedésnek (és a zöldellésnek). Ehhez képest csak annyit értünk el, hogy nagyobb teret adtunk a gyomoknak és a mohának a megtelepedésre, így azok kiszorították a fűszálakat.

Amennyiben földlabdával együtt vásárolunk növényeket, alaposan vizsgáljuk meg őket, mielőtt kiválasztjuk; a földlabdának szilárdan kell állnia a gyökéren, ha azonban laza vagy törött, inkább keressünk másikat. Földlabdás fákat egyébiránt lombhullás után, ősszel vagy kora tavasz-szal célszerű ültetni: előbbi évszak előnye hogy ezáltal a gyökeresedés tavasz végére befejeződhet, hiszen a földfeltöltésnek egy egész tél a rendelkezésére áll, hogy szabadon ülepedjen, illetvesüllyedjen. Többnyire azért a legtöbb fát és cserjét konténerben árulják, ám átültetésükre ebben az esetben is ügyelnünk kell; csak a szezonban végezzük el a műveletet, máskülönben a növény elpusztul, ha eltávolítjuk a konténerből. Vásárlás előtt pedig mindenképpen ellenőrizzük a fák és a cserjék gyökérzetén kívül a lombozatukat is.

Csak olyan példányokat vásároljunk, amelyek biztosan egészségesek.

Bizonyos zöldségféléket, ilyen például a sárgarépa, a cukorrépa és a saláta, meg kell ritkítani, ezzel ugyanis kedvező légáramlást biztosíthatunk, ami számos betegségtől megvédi növényeinket, illetve segít nekik több vízhez és trágyához jutni. A paradicsomokat támasszuk ki úgy, hogy a termés semmiképp se érje a földet, Erre azért van szükség, mert a gomba először a lehullott növényi részeket fertőzi meg.

Amennyiben óvintézkedéseink ellenére is felüti fejét a betegség, a fertőzött leveleket, hajtásokat, terméseket minél hamarabb távolítsuk el a tövekről. A védekezés alapja továbbá a permetezés: ha egyenletesen csináljuk, akkor a gombaspórák nem tudnak behatolni a növényekbe.

Az idénynövények köré célszerű talajtakarót építenünk, hogy megakadályozzuk a talaj kiszáradását, illetve a gyomnövények elszaporodását; erre a célra tökéletesen megfelel a szalma vagy a levelek, sőt, a széna is (kivétel a gazos).

A nyárral egy időben kezdetét veszi a harc a kártevőkkel; a legrosszabb az uborkabogár, a kolorádóbogár, a káposztabolha és a káposztalepke, ezek már az ültetés után - rövid időn belül - jelentős károkat okozhatnak. Ellenük védekezhetünk vékony, szőtt takaróval, ami a fényt és a vizet ugyan átengedi, a kártevőkkel szemben azonban remek fegyver. Rögzítsük a takarót a talajhoz, virágzáskor pedig távolítsuk el.

A virágok ültetéséhez ássunk tíz-tizenöt centiméteres lyukakat, ezután helyezzük bele a virághagymákat (alulra kerüljön a gyökérrész, felülre pedig a hajtások.) Ezt követően az egészet fedjük be körülbelül öt centiméternyi virágfölddel. Amint megjelentek
a hajtások, takarjuk be még egy kis extra adag földdel a hagymákat.

Gondoljunk a virágok későbbi védelmére, szúrjunk (tíz-tizenöt centiméternyi távolságra) karókat a virághagymák mellé. A kisebb fajtákat egymástól harminc-hatvan, míg a nagyokat kilencven-százhúsz centiméterre érdemes ültetnünk.

Májusban és júniusban is egész nyugodtan vásárolhatunk zöldség-, fűszer- vagy virágmagot, és kiültethetjük őket cserépbe, illetve a kertbe. Számos zöldségnövény, így a paradicsom vagy a paprika vetését még ezekben a hónapban sem késő megejtenünk. Az idő végre ideális, így hát semmi nincs, ami visszatarthatna! Fűszernövényeket pedig ültethetünk balkonládába, esetleg nagyobb cserépbe, majd kirakhatjuk őket a teraszunkra, vagy, ha jobban tetszik, a konyhaablakunkba.

Címkék#otthon#kert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!