Kert

2017.02.20. 14:40

Húsvétra már virágozhat az amarillisz

Ha februárban ültetjük el az addig telelő gumókat, akkor pont húsvétra időzíthetjük az illatos amarillisz virágzását.

Tóth B. Zsuzsa

A téli pihenőjét töltő amarillisz gumóját mielőbb ültessük el. Szokásos virágzási időszaka tavaszra esik, de ezt módosíthatjuk az ültetés időzítésével. A hagymája ősztől január-februárig kapható. Ültessük el 15 centiméter átmérőjű cserépbe úgy, hogy a felső harmadát ne takarja föld. Érdemes a cserép aljába drénréteg gyanánt törött cserepeket vagy kavicsot szórni, így a hagyma gyökereit megvédjük a pangó víztől, sőt a nagyméretű virágunk is biztosabban fog állni a cserépben.

Az amarillisz húsvétra kinyílhat, ha minél hamarabb elültetjük
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Állítsuk 20 Celsius-fok körüli, világos helyre, és gyengén öntözzük, amíg a hajtások meg nem jelennek. Vízigénye a bimbók kinyílása előtt növekszik meg, addig mérsékelten locsoljuk. Akár három hétig is elnyújtható a virágzás, ha világos, de nem közvetlen napfényes helyen tartjuk, és virágos növények tápjával egyszer-kétszer meglocsoljuk.

Elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat, állít-suk hűvösebb helyre, és őszig rendszeresen tápozzuk, hogy elég energiát gyűjtsön a következő virágzáshoz. Ha megfelelően gondozzuk, akkor az amarillisz évekig is elél a lakásban. A trombita formájú, nagy virágokból száranként több is nyílik. A színe sokféle lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!