Kert

2015.08.31. 07:54

Még a komondorok is tiszteletben tartják a nagy gonddal ápolt udvart - Legszebb kertek Veszprém megyében (10. rész)

Zirc - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre, akkortól, amikortól már mindegyik kertet bemutattuk.

Tóth B. Zsuzsa

Nagy Attila zirci pályázónk kertjét három nagy komondor és néhány kölyök is vigyázza, mégis rend van. A zirci család szerint mindez csak kitartó munka és nevelés kérdése már kis korban. Amire a kutyák felnőnek, megtanulják, hol vannak a határok. Amin az ember szagát érzik, ahhoz nem érnek. Az első udvar az övék, őrzik, védik a házat, de attól függetlenül ott is vannak növények. Nagyéknál gyönyörű a pázsit, a házigazda szerint a jó időben bejuttatott megfelelő tápanyagnak köszönhető ez. Így a fű ellenáll a betegségeknek, sikerrel felveszi a harcot a gombával, aszállyal szemben. Azonban elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű víz is.

Nagy Attiláék zirci kertje a kerítésen kívül folytatódik. Azon belül pedig a gondosan ápolt pázsit mellett van hely a veteménynek, a bogyósoknak, a medencének és a pihenő helyeknek is 
Fotó: Penovác Károly

A vízórán náluk almérő van, a locsoló rendszert Attila telepítette, miként a kertet is, amely a kerítésen kívül folytatódik. Náluk nincs elhanyagolva a porta utcai része sem, vallják, hogy mindez heti egy órás munkával szinten tartható. A kertészkedés ugyanis a házigazda régi hobbija. Feldobja, ha lát valahol egy szép kertet, ezért aztán el is végezte az egyetemen a növénytermesztő és növényvédő technológus szakot.

A kert telepítésénél az a cél vezérelte a családot, hogy az látványos és szép legyen, ugyanakkor kapjon funkciót. A sövény takar a kíváncsi tekintetek elől, a veteményesben paprika, paradicsom, uborka, hagyma nő, sok bogyós terem. Az egész családot ellátja a szeder, málna, szamóca.

A kert szépségéhez hozzájárul a térkő és a mosott kavics burkolás, de a házigazda azok mellett a famunkákat szintén elvégzi a cél érdekében. Ugyanis dolgozott egy ideig asztalos mellett. Még a lakásban levő bútorok is az ő keze munkáját dicsérik. A kertbe hintát készített, de idén már a kinti zuhanyzót szintén üzembe helyezik. Sok energiát megspórolnak a melegvíz használatnál így. Mostanában készítette a házigazda az ízléses hatszögletű fatárolót, amely oldalról szellőzik, fentről viszont védett a csapadék ellen.

A lakás cserépkályhájába kerül innen a fa, amely két éven át száradhat. Bográcsozó helyet ugyancsak kialakított, a kerti világítást pedig földvezetékkel oldotta meg, amikor a locsolórendszert építette ki. Virágból viszonylag keveset ülettek, muskátli, levendula és rózsák azért vannak, de az egynyárinál több az évelő Nagyéknál. A szegfű, rózsa viszont folyamatosan díszíti a kertet, amely a város legmagasabb részén található, közel az erdőhöz. Jó itt a levegő, csend van. A 15 éve épült ház környéke mára nagyon szép lett, folyamatosan virul a befektetett munkának köszönhetően.

Színes kis lapok a bio rovarcsapdák

Igyekeznek a biotermesztést előtérbe helyezni, azzal időben meg lehet fogni a kártevőket. Attila szerint elengedhetetlen az őszi és a tavaszi lemosó permetezés, valamint a színes bio rovarcsapdák a fákra aggatva. Sárga, kék és fehér lapokat aggat a fákra, azokra ráragadnak a hívatlan apró vendégek. Fontos azonban, hogy minden színt kitegyenek és azokat megfelelő mennyiségben.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!