Kert

2015.08.24. 13:55

Náluk jól érzik magukat a vízinövények, kaktuszok is - Legszebb kertek Veszprém megyében (9. rész)

Zirc - A legszebb kertek versenyére 29 nevezés érkezett, azok közül a legszebb tíz kertet a Csizmazia Szilveszter kertészmérnök vezette zsűri választotta ki. A döntőbe jutott kertekről készített írásaink alapján olvasóink szavazhatnak az első három helyezettre.

Tóth B. Zsuzsa

Navratyil Zsolt zirci pályázónk kertje nem mondható nagynak, de annál inkább ügyelnek rá, hogy hangulatos és ápolt legyen. Ennek érdekében a kutyát is úgy nevelték, hogy ne tegyen kárt semmiben a családi ház körül. Csillagfürt, szívvirág, pünkösdi rózsa, fáklyaliliom, harangvirágok fogadják a betérőt az előkertben, ahova nyárra még a kálát is kiültetik.

A térkövezett, mulcsozott kis terület gondozottságot sugall, a látványt erősíti a kovácsoltvas kapu. A bejáratot kőoroszlánok vigyázzák, a sziklakertben oda illő növények terjeszkednek.

A kerti tó saját kezűleg készült már vagy tíz éve, fóliával bélelték. Igaz, azt időközben már cserélni kellett, de megérte a fáradozást. A partjára napelemes világítás került, így este is szemet gyönyörködtető a látvány. A tó legmélyebb pontja közel kétméteres. Mára elszaporodtak benne a különféle színű aranyhalak, a vízen hattyú úszik, igaz, nem valódi, de a háziak így szeretik a látványt. Mivel jól érzi magát a vízben a tavirózsa, fehér, sárga, rózsaszín, lila változatát is beszerezték, hogy aztán naponta akár többször gyönyörködhessenek benne.

A család nagy szeretettel fordul a növények, virágok felé, ez érezhető a kerten. A tó környékét a sásfélék sora, a leander, a szegfű és az enciánfa díszíti, valamint gyönyörű nagy leveleivel az alocasia macrorrhiza. Az enciánt télre be kell vinni a fagyok elől, hogy aztán egész nyáron bőségesen bontsa királykék virágait, de a háziak erre is ügyelnek.

Navratyilék háza nem éppen a városközpontban van, inkább attól távolabb, csendesebb, kellemes helyen. A háziasszony és fia egyaránt szereti a virágokat, a kertet, amikor csak idejük van, tesznek érte, hogy még szebb, gondozottabb legyen. Tudják, hogy amikor pedig sürgős feladat van, akkor a kert kell hogy az első legyen. Ennek köszönhetően szép náluk a petúnia, a muskátli. Azokat a háziasszony telelteti évek óta a télikertben a kála, az encián, meg a leander és a kaktuszok mellett. Azok egyike a múltkor egyszerre negyven gyönyörű piros virágot hozott, emlékezetes maradt a látvány.

Veteményesük, gyömölcsfájuk nincs. Hiszen, mint mondják, ahhoz kicsi a telek. Az egyetlen fa a különleges selyemakác, amelynek virágaiban jó gyönyörködni a kerti padon ülve. Azonban nem sok idő jut ilyesmire, no meg néhány percen belül mindig látnak valami fontos és halaszthatatlan kerti tennivalót, úgyhogy a pad nem kopik el mostanában.

A felesleget mindig elajándékozzák

Navratyil Zsolték többféle fűszernövényt nevelnek a kertben, például levendula és rozmaring cseperedik náluk. A háziasszony sok éven át a piacon dolgozott, azt mondja, akkoriban rengeteg kerti növényt beszerzett. Szaporítja is azokat, aztán szívesen elajándékozza a felesleget. A sövény ugyancsak gyorsan nő, azonban mindössze ősszel egy alkalommal nyírják, egyébként pedig hagyják nyugodtan terjeszkedni.



Kié lesz a legszebb?

Olvasóink szavazhatnak online oldalunkon

A Napló olvasói már szavazhatnak a Szép kertek verseny döntőseire ITT. Lapunk ebben az évben is meghirdette a legszebb kertek versenyét, amelyre idén ugyancsak sokan jelentkeztek. Mindez azt bizonyítja, hogy sokan szeretnek kertészkedni, képesek időt, energiát és anyagiakat áldozni azért, hogy szebbé tegyék közvetlen környezetüket. A zsűri által elbírált kertek közül lapunk Szép otthon oldalain folyamatosan bemutatja a legszebb tíz kertet. Mai oldalunkon már a kilencedik kertről olvashatnak, a jövő héten pedig az utolsót is bemutatjuk.Közben lapunk online felületén már mind a tíz kertet bemutató cikket láthatják a kertekről készült képgalériákkal együtt. Olvasóink szavazatainak száma dönti el, hogy a tíz jelölt közül mely kertek tulajdonosai szerzik meg az első három helyezést. A dobogósok értékes jutalmakat kapnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!