Kert

2017.05.08. 14:25

A paradicsomvész ellen több megoldás is lehet

KISLŐD - A kertészek egyik mumusa a paradicsomvész, amelyet azonban sikerrel kivédhetünk a kiskertekben is

Tóth B. Zsuzsa

Ma már kapható olyan fajta paradicsom is, amely ellenáll a paradicsomvésznek. Ez lesz a jövőben a megoldás ahhoz, hogy a növényt ne kelljen permeteznünk - mondja Unferdorfer József dísznövénykertész. A paradicsompalánták ültetésének ideje van most, a növény akkor terem legjobban, ha odafigyelünk gondozására.

A folyton növő, azaz lugasfajtáknál szabaduljunk meg a hónaljhajtásoktól, hogy azok ne vegyék el a tápanyagot a terméstől. A kertész négy szálon engedi nőni a lugasfajtákat. Miután az eredeti tő elágazott, még az új hajtásokat is két-két felé növeszti. A paradicsomot folyamatosan kell szálon nevelni, akár még három, négy méter magasra is megnőhet, de egyébként is magas növény. Hangsúlyozza, hogy a növényt nem locsolni, hanem öntözni kell.

Azaz inkább kétnaponta, de akkor alaposan lássuk el vízzel, hogy ne csak a földfelszínhez közeli gyökerek kapjanak vizet. Így az alsó gyökerek is fejlődnek és egy estleges felszíni kiszáradás során nem pusztul el a palánta. Ráadásul a felszínen a víz nagy része eleve elpárolog. Ahhoz, hogy a gyökerek jól beszívhassák és aztán ne száradjon ki olyan hamar a föld, kapáljuk rendszeresen. A paradicsom legnagyobb ellensége a paradicsomvész nevű betegség, amely a nedves, hűvös időt kedveli.

A tünetek megjelenését követően már nehéz a védekezés, ráadásul az érési idő alatt nem praktikus a permetezés, hiszen akkor nem szabad fogyasztani a termést. Ezért legjobb, ha a megelőzésre helyezzük a legnagyobb hangsúlyt. Azaz kiültetés után érésig tíznaponta permetezzük le réztartalmú szerrel. Ez ellenállóvá teszi a növényt a betegséggel szemben.

A felszívódó szerek közül mankoceb hatóanyag-tartalmút válasszunk. Az előnye, hogy megöli a gombát ott is, ahol a réztartalmú szer nem fér hozzá.

Ültethetjük szabad földbe is már a paradicsomot, a paprikának a legjobb helye azonban a fóliasátorban van - mondja Unferdorfer József kislődi dísznövénykertész. A jövő minden bizonnyal ez eleve ellenálló fajtáké lesz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!