Kert

2017.04.28. 17:13

A helyes út a tökéletes és szép pázsit eléréséhez

VESZPRÉM - Miért fontos a gyepszellőztetés, a mulcsozás és a fűnyírás? Néhány tanács, hogy már a tavasszal úgy gondozhassuk a kertet, hogy sok-sok örömet szerezzen és mielőbb élvezhessük munkánk gyümölcsét.

Tóth B. Zsuzsa

Szép pázsitot csak rendszeres gondozással tarthatunk fenn. Az egészséges gyepért: ne sajnáljunk a fűtől egy kis lazítást. Egy hosszú tél után a gyepünk az egykori otthonos kertünkben reménytelen látványt nyújt. Az elfilcesedett gyep elveszti harsogó zöld színét. Sürgősen szüksége van egy szépségkúrára. Azaz nem másra, mint gyepszellőztetésre. Miért is valójában? Mert a moha, a levelek, az elhalt növényi részek egy filcréteget képeznek a talaj felszínén, mely olyan, mint egy szivacs, a vizet és a tápanyagot megköti, de a fényt és a levegőt távol tartja a gyeptől. Mivel a fű nem tud levegőzni, így a növekedése is lelassul. Nem jut elég fényhez és oxigénhez. Az elhalt gyepréteg eltávolításának egyik hatásos eszköze a gyepszellőztetés.

A pázsit lazítását tavasszal, márciustól májusig, és ősszel, augusztustól szeptemberig végezzük. A fény, a levegő, a víz és a tápanyagok így már ismét eljutnak a fű gyökeréhez. Az eredmény: néhány hét múlva a pázsitunk szebb lesz, mint valaha. Az egészséges gyepért: mulcsozni is kell. A fűnyíráskor a levágott füvet vagy eltávolítjuk, vagy felhasználjuk a gyepápolásban, mint komposztanyagot. Mulcsozáskor a levágott fűszálakat a különlegesen kialakított fűnyíróház és a kések még kisebb darabokra aprítják, melyek visszakerülnek a füves területre. A visszakerült fűdarabok vízből és organikus alkotórészből állnak.

Gondozzuk úgy a kertet már tavasztól, hogy sok örömet szerezzen számunkra
Fotó: Archiv

A természetes zöldtrágya szerepét töltik be és megvédik a gyepet a kiszáradástól. Így a mulcsozással időt, trágyát, komposztanyagot és vizet spórolunk. Ha a nyári hónapokban rendszeresen végezzük, akkor egészséges, üde, zöld gyepet kapunk eredményül. Az egészséges gyepért: fűnyírás is felelős. Sok tényezőtől függ, hogy mivel és milyen gyakran van szükség a fűnyírásra. Elsősorban itt az olyan növekedéstbefolyásoló tényezők a döntők, mint a napfény, a talajminőség, a csapadék gyakorisága és intenzitása. A füvet heti rendszerességgel 3,5-5 centiméterre, a levelek hosszának maximum egyharmadára vágjuk vissza.

A nagyobb „csonkítást” a fű  nehezen viseli el. A pázsitfű a tápanyagokat nem a gyökerében, hanem a levelében tárolja! A fűnyírás elősegíti a gyep sűrűsödését, erősödését és terhelhetőségét. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél gyakoribb a fűnyírás, annál szebb a pázsit. Hogy melyik fűnyíró illik leginkább a gyepfelülethez? Annak nagysága az egyik legfontosabb tényező a megfelelő gép kiválasztásakor, hiszen a szükséges vágószélességet és a gyűjtő kapacitását is ez határozza meg. Ettől a két tényezőtől függ, hogy mennyi időt kell fűnyírással eltölteni. Minél nagyobb a vágószélesség, illetve a fűgyűjtő kapacitás, annál rövidebb ideig tart a fűnyírás!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!