Kékkút

2015.08.01. 10:22

A kecsketartás reneszánsza a világban

Kékkút - Az emberiség már az ősidőkben is felismerte a kecsketej hasznosságát. Magyarországon generációk nőttek fel kecsketejen. Könnyen emészthető, vitaminokban és ásványi sókban gazdag, létfontosságú aminosavakkal bőven ellátott, nagy értékű tápanyagforrás. Ennek köszönhetően a világ kecskeállománya rohamosan növekszik.

Civil Tudósítónktól

Gondor Tibor Nyíregyházáról érkezett a Káli-medencébe. Felesége révfülöpi lány. Egy kisfiuk van, negyedik osztályos, a kékkúti határból jár Révfülöpre iskolába, talán éppen a bionyersanyagból készített ételeknek köszönheti, hogy alig volt beteg. A család bioélelem-előállítással foglalkozik. Önellátásra törekedtek, először csak disznót, nyulat, tyúkot tartottak, közben rájöttek, a család számára a hús mellé tejre, tejtermékre is szükségük van, így kerültek a kékkúti farmra alpesi kecskék.

Ezeknek az állatoknak a származási helye Svájc, de alpesi néven Franciaországból vált világszerte elterjedt és ismert kecskefajtává. Szép, mutatós állatok, akár a zergék. A zárt tartást nehezen tűrik, ám a legeltetéses technológiához jól alkalmazkodtak – meséli Tibor, a gazda, a fiuk is ebben a környezetben nőtt fel, szereti az állatokat, szívesen foglalkozik velük – most a kecsketej és az ebből előállított termék a sláger.

Ez a tej laktózt, azaz tejcukrot kevesebbet tartalmaz, mint a tehéntej. A legtöbb laktózérzékeny fogyaszthatja, a szervezete által elviselhető mennyiséget az egyénnek kell kitapasztalnia.

Gondor Tibor az alpesi kecskékre alapozza családi vállalkozását. Fotó: Sipos Ottó Tibor

A tejallergia a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti a leginkább, de felnőttkorban is kialakulhat. A gyermekek nagyobb százaléka „kinövi". Egyeseknél a kecsketejjel szemben is alakulhat ki allergia, másoknál viszont állítólag a parlagfű okozta allergiát kezelni lehet a kecsketejjel.

Miközben Tiborral a tápanyagokról, termesztésről, kecsketej hasznosságáról beszélgettünk, Buksi kutya mellém somfordált, s barátságosan, sóigényét kelégítve csupasz, izzadságtól nedves lábszáramat nyalogatta. Kerékpáros csoport érkezett a tanyára, a kecsketejes fagylaltról érdeklődtek.

A Káli-medencében turisták százai a Theodora forrás vizétől frissülnek, a kékkúti farmon, árnyékban, majd negyvenfokos hőségben a vendégek kecskesajtot kóstolgattak s finom hideg fagylaltot kanalazgattak. – Először csak magunknak készítettünk fagylaltot, szerintünk nagyon finom, már visszajáró vendégeink is vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!