Karakószörcsök

2015.09.03. 10:03

Nyolc gyermek született a községben

Nyolc újszülöttnek örültek tavaly Karakószörcsök lakói. Ritka, hogy egy 312 lakosú településen pár hónap alatt ennyi gyermek szülessen.

Tisler Anna

Szabóné Piriti Márta polgármestertől megtudtuk, hogy a lakosok, életkortól függetlenül részt vesznek a közösség életében.

Sokan vállalnak társadalmi munkát. Így készült el többek között nyolcvan ember munkájával a község központjában egy park, ahol egy romos házat is el kellett bontani. A területen ma virágok nyílnak. A parkban levő régi tűzoltó kocsit Somogyi Eszter festette le szintén társadalmi munkában.

A társadalmi munkában kialakított parkban minden járókelő láthatja a régi tűzoltó kocsit

A polgárőr és tűzoltó egyesületnek 38 tagja van. Nem ritka, hogy teljes családok is részt vesznek a közbiztonság megőrzésében, több családban mindkét szülő polgárőr, majd a gyerekek, miután nagykorúvá váltak, szintén kérik felvételüket. A polgárőrök rendszeresen látnak el gyalogos járőrszolgálatot, főleg éjszaka tűnnek fel gyakran az utcákon. Várhatóan októberben megérkezik a mikrobusz, amelyet pályázaton nyertek, tudtuk meg Szabó Lászlótól, aki öt éve elnöke az idén alakulása huszadik évét ünneplő egyesületnek.

A polgárőrség irodáját mutatja Szabó László elnök

A másik civil szervezetnek, az Együtt Karakószörcsök Kultúrájáért Egyesületnek több mint félszáz tagja van. A Kreitzer Jánosné vezetésével működő csoport tagjai télen kézműves foglalkozáson vesznek részt, vidám jeleneteket, táncokat tanulnak, amelyeket nyáron a térség falunapjain adnak elő. Hívták őket többek között Nyírespusztára, Apácatornára, Kertára, Nagypiritre, Szentimrefalvára, Veszprémgalsára, Káptalanfára. Szeptember közepén az Egyesület szervezésében a lakosság Pannonhalmára kirándul.

Szabóné Piriti Márta polgármester


A sportot is kedvelik a karakószörcsökiek. A megyei negyed osztályban szereplő csapat legjobb éve 2012 volt, amikor megnyerték a bajnokságot. A cél, hogy ismét ilyen teljesítményt nyújtsanak. Edzőjük Kovács István, az egyesület elnöke Takó Ferenc. A játékosok többsége helybeli. Már elkezdődött az őszi forduló. A csapat minden második hétvégén otthon játszik. A sportkedvelők kimennek szurkolni nekik.

A sportpálya melletti felújított öltözőt az elmúlt hetekben vették birtokba. Megújult a vízvezeték rendszer, zuhanykabinokat építettek be, új villanybojlerrel, öltözőszekrényekkel gazdagodott az épület, kívül pedig rámpa, előtető készült, valamint az épület vakolása, színezése készült el.  A pálya gondozott, a füvet rendszeresen nyírják. A pálya szélén a bekerített játszótér eszközeit is felújíttatta az önkormányzat, a legkisebbek a fák árnyékában használhatják a fából készült eszközöket.

Az új sportöltöző

Az elmúlt években számos beruházással gyarapodott a község, mely pályázati forrásból valósult meg. Az autóbuszforduló felújítása 11 millió forintba került, a polgárőrség épületének külső felújítása kettő millióba, az adósságkonszolidációra pedig 6,5 millió forintot kaptak, amelyből kicserélték a faluház összes külső nyílászáróját, korszerűsítették a fűtést és járda épült.

A faluház összes külső nyílászáróját nemrég cserélték ki


Az önkormányzat saját forrásból is sokat költött felújításra, az elmúlt öt évben több járdaszakasz épült, felújították a Sport utcát, a hősi emlékművet és folyamatban van a régi raktár felújítása is.             

A jó tömegközlekedés és a 8-as főút közelsége miatt a munkába járás nem okoz nehézséget. Aki mégis kiszorul a munkaerőpiacról, közfoglalkoztatottként dolgozhat a községben. A munkaprogramban a település központi részén található valamikori tó környékének tisztítását végzik, valamint utcabútorok készítésében segítenek. Az önkormányzat pályázati forrásból szeretné majd a tó medrét is kitisztítani. 

Programokból nincs hiány a településen, legközelebb szeptember 26-án a Szent Mihály napot ünneplik, majd az ősszel az időseket hívják egy kellemes estére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!