Kapolcs

2015.10.24. 14:01

Megelevenedett a múlt a kapolcsi vásáron

Kapolcs - A falu régi vásárainak kellemes hangulata elevenedett meg a szombati rendezvényen, ahol mindenki bepillantást nyerhetett az állattartás, növénytermesztés, a mezőgazdaság múltjába, jelenébe, szépségeibe és nehézségeibe.

Tóth B. Zsuzsa

Az egykori vásártér újra megtelt állatokkal, mezőgazdasági gépekkel, termelőkkel és több száz érdeklődővel, akik minderre kíváncsiak voltak. A mezőgazdasági, erdészeti gépek használatát is bemutatták, miként a haszonállatokat szintén, amellett különféle programok színesítették a napot.

Ulrich Róbert és testvére, Richárd élvezettel simogatta a kisnyuszikat a vásárban

A vásárt Fenyvesi Zoltán, a Veszprém megyei Közgyűlés alelnöke nyitotta meg méltatva, hogy a hagyományt feleleveníti a település. Reményét fejezte ki, hogy a Földet a gazdáknak programból a környékbeliek is kiveszik részüket. Szólt továbbá arról, hogy 133 pályázatot írtak ki vidékfejlesztésre, amelytől sokat várhatnak, hiszen az 2700 milliárd forintot jelent. A házigazda, Szőke András ezúttal nem csak a jó hangulatért felelt, hanem értékes információkkal is meglepte az érdeklődőket és megszólaltatta a környékbeli gazdákat, termelőket.

Ulrich Róbert élvezettel simogatta a kisnyuszikat a vásárban

Kiderült egyebek mellett, hogy aki állatot akar tartani, az számoljon vele, hogy nem lesz se vasárnapja, se ünnepnapja. Göntér Gyula, Kapolcs polgármestere most mint állattartó mutatkozott be. Szólt a szarvasmarha tartásról, és vallotta, hogy aki az állatot szereti, az az embert is. Mint mondta, bárki belefoghat, akinek van szorgalma és lehetősége.

Szőlőskei Károly játékkészítő az ördöglakatokkal ismertette meg a gyerekeket

A vásárban fellépett a Tördemic Néptáncegyüttes, Mesterházi József a természetet képein keresztül mutatta be. Jelen voltak a térség juhászai, marha- és sertéstenyésztői, fajtabemutatók, faesztergályos és gépbemutatók színesítették a napot.

Bati Péter fafaragást tanul, mögötte a mestere, Bognár István

Mindenki láthatta a faapríték készítő gépet működés közben, de helyi finomságokat is kínáltak a termelők. Az ügyességi- és erőverseny mellett például a sokszínű burgonya fajtákra is rácsodálkozhattak a vásár látogatói.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!