Kapolcs

2017.05.18. 14:45

Angol klub - jó magyarbatyus hagyományokkal

KAPOLCS A helyi Angol klub szinte minden tagja egykor angol nyelvterületen élt, vagy ottani a férje, felesége. Majdnem mindegyikük hetvenkedik már. Havonta találkoznak, hogy legyen kivel gyakorolniuk a nyelvet. A klubot azonban egy olyan lelkes fiatal hozta létre, aki akár az unokájuk is lehetne.

Tóth B. Zsuzsa

Az Angol klub tagjai leg-utóbb a tipikus angol teázási szokást elevenítették fel. A házigazda szerepét ezúttal is a tagok egyike vállalta, hogy minél otthonosabb környezetben találkozhassanak az angol nyelvet beszélő és kedvelő környékbeliek. A teázás hagyományát többek szerint ma már csak az idősek őrzik Angliában. A találkozó körükben csupán néhány fős, legfeljebb két házaspár látogatja egymást. Mindig a vendéglátó készül teával, süteménnyel. Itt is így volt, hétféle hagyományos angol tea és négyféle háromszögletű szendvics - az elmaradhatatlan uborkás, cheddar sajtos, tojásos és tonhalas falatok -, továbbá short bread, sós és édes kekszek várták a vendégeket.

A kapolcsi angol körbe érkezők azonban jó magyar batyus hagyománnyal is gazdagították az estet, mindannyiuk örömére. A házigazda, Vásárhelyi Judit több mint tizenöt éve lakik Kapolcson, ahol sokáig többek között kistérségi fejlesztési programokat készített, a környezetvédelmet is szem előtt tartva. Ő a népfő-iskola és a helyi Téli esték kezdeményezője. Judit fiával, Bálinttal várta a vendégeket, a programhoz illően klasszikus skót szoknyát viselve. A csoporthoz most csatlakozó két fiatal vigántpetendi lány, Veronika és Dóri a magyar pogácsához hasonlóan népszerű és tipikus angol, nem édes és nem is sós szárazsüteményt hozott, amelyen sokat javított az eperlekvár, de erről nem a lányok tehettek. Sőt, ők még a megjelenésükre is kínosan ügyelve tweed zakóban, kockás nadrágban érkeztek, tetőtől talpig megfelelve az angol stílusnak. Akárcsak az immár 18 éve Veszprémet Kapolcsra felcserélő Korányi Judit, aki holland festőművész férjével, Jan Van Hove-val érkezett.

A teázás hagyományát őrzik, miközben az angol nyelvet is gyakorolják a jó hangulatú összejöveteleken Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Judit a vidéki Anglia stílusában hosszú szoknyában, szalmakalapban, arcán az elmaradhatatlan mosollyal és a tőle megszokott kedves közvetlenséggel kínálta egy hatalmas tálból az ál-tala készített angol pudingot, amely lefordítva a semmiség nevet kapta. Az édesség egyáltalán nem hasonlít a mi pudingunkhoz, viszont finom piskótás, gyümölcsös, tetején sok tejszínhabbal, nem véletlenül volt nagy keletje. Judit George Mikes, a magyar-angol író, újságíró, humorista kötetéből olvasta fel a teázást taglaló humoros fejezetet - mindenki derültségére. Kondor László fotóművész, aki amerikai feleségével, Lindával és egy kevert tésztából készült tortával tette tiszteletét, falatozás közben arra emlékeztetett mindenkit, hogy az angolok ételei íztelenek, valójában csapnivalóak. Szerencsére már egyre több olasz, kínai, mexikói és persze magyar étterem van a királyságban, így aki keres, talál fi-nom falatokat. Laci bácsi vidám jelleméhez illően Harris tweed zakójához piros skót kockás nyakkendőt kötött, de Linda is a legfinomabb gyapjúból szőtt blézerben érkezett. Most mutatkozott be a többieknek a kanadai-balatoncsicsói Izabell, aki hamar megtalálta a közös hangot és persze a nyelvet a többiekkel, akárcsak Deborah, aki Alaszkában él és a Csobáncon borászkodik.

A vendégek sorra kóstolták a finom falatokat, közben angol, kínai vagy indiai fekete vagy zöld teát ittak, sokan tejjel ízesítve azt.

A műtörténész Katalin azonban a házigazda, Bálint kertjében termett mentából kért teát, hogy teljes legyen az angol-magyar vendégség. A jó hangulatú esten a klub tagjai felelevenítették a nyelvet, az angol nyelvterületeken szerzett emlékeket, amelyeket mára egyre inkább kiegészí-tenek az Eger-völgyi, sőt az Angol klubban szerzett élmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!