Kamond

2017.01.19. 13:34

Kiállításon mutatkoznak be az alkotni szerető kamondi gyerekek

Sikeres évet zárt Kamond község, tudtuk meg Asbóth Szabolcs polgármestertől. Az idei, 2017-es évre is számos beruházást terveznek.

Tisler Anna

Továbbra is figyelemmel kísérik az 500 fő alatti települések számára kiírt pályázatokat, szeretnének minél többön részt venni. A start munkaprogram keretében  a járdák felújítását tervezik, a sportpályára padokat, a faluház mögötti térre asztalokat és kiülőket, a játszótérre padokat és hulladékgyűjtőket szeretnének tenni, valamint a községben  két, fából készült, tájba illő buszvárót állítani.

Tervezik meg a kiskamondi tejcsarnok tűzoltó szertárrá alakítását, valamint a faluház öltözőinek és az udvaron található színpad mögötti falfelületnek a felújítását.

Kiemelten kezelik a lakosok, főként a gyerekek támogatását. Tanévkezdés előtt minden óvodást és iskolást nevelő család támogatást kap, aki nem jogosult ingyenes tankönyvre, annak az önkormányzat fizeti ki azt. A középiskolások Arany János tehetséggondozó  programjában öt, a felsőoktatásban részt vevők Bursa Hungarica ösztöndíjával pedig egy tanulót támogat a község. A négyes vagy annál jobb eredményt elérő diákokat ötezer forint ösztöndíjjal jutalmazzák.

Részt vettek a Belügyminisztérium szociális tűzifa pályázatán, amelyen  28 köbméter fát nyertek csaknem félmillió forint értékben. A fát december közepén már ki is szállították a rászoruló családoknak. A tüzelési támogatáson kívül adtak még közüzemi díjtámogatást is. Az egy és két személyes háztartások 8 ezer, az ennél népesebbek 12 ezer forintot kaptak. A legtöbb család megfelelt az önkormányzati határozatban szereplő feltételeknek.

A vállalkozásokra sem raknak sok terhet, az iparűzési adót egy százalékban határozták meg. A községben mezőgazdasági vállalkozások működnek, valamint élelmiszerboltok és vendéglő. Az alkalmazottak közül sokan járnak a közeli Jánosházára. Vannak, akik állandó éjszakások. Aki dolgozni akar, könnyen talál munkát, az önkormányzatot szinte hetente keresik meg cégek, hogy segítsen toborozni.

A tíz éve üresen álló iskolaépületet közösségi házzá szeretnék átépíteni, valamint a szolgálati lakásból 12 férőhelyes szállást alakítanának ki. A működtetéshez szintén szükség lesz dolgozóra. Szeretnének bekapcsolódni a falusi turizmusba, a táj szép, helyben is van több látnivaló, többek között a bejelentkezésre látogatható helytörténeti gyűjtemény. Az épületben a múlt század elején a falusi háztartásokban használt lakberendezési tárgyakat, valamint a mezőgazdasági eszközöket láthatják az érdeklődők. A kiállított tárgyak között szerepel többek között vetőgép, kapa, kasza, gereblye. Hajdu Irén közművelődési munkatárstól megtudtuk, nemrég egy nagyvárosban tanuló középiskolás vitte oda osztálykirándulásra a társait. A helyiek is megnézik azt. A könyvtárat és a közösségi rendezvényeket is látogatják. Most éppen a farsangot szervezi. Már az időpont megválasztása sem egyszerű. Az általános iskolások két településen tanulnak, a középiskolások között sokan kollégisták, a felnőttek egy része három műszakban dolgozik. Sok telefonálás, időpontegyeztetés után úgy tűnik, február közepe alkalmas lesz. A kézműves foglalkozásokon Hajdu Irén tapasztalta, hogy sok a jól rajzoló gyerek. Munkáikból kiállítást tervez. Anyák napjára az iskolások műsorral készülnek, amit szintén ő tanít be. A programszervezés mellett heti négy alkalommal tart nyitva a könyvtár. Az egyik nap a szombat, hogy a középiskolások is tudjanak kölcsönözni.

Kamond testvérkapcsolatot ápol több, határon túli magyarlakta községgel.

Négyes testvértelepülési megállapodást írtak alá tavaly április 15-én az ukrajnai Palágykomoróc, a szlovákiai Szap és az erdélyi Jedd községgel. Szap és  Jedd nyert  az Európai Unió testvértelepülési pályázatán. A kamondiak a nyáron utaznak mindkét községbe. A programot a vendéglátók most tervezik, a kamondi képviselőtestület annak ismeretében állítja össze a kiutazó csoportot. Kamond is többször vendégül látta a delegációkat. A lakosok között is kialakultak a barátságok.

A település fejlesztésében egy közeli községgel működnek együtt. Karakószörcsökkel közösen vesznek részt az egyedi szennyvízkezelő berendezések telepítése pályázaton, ha nyernek  82 ingatlan szennyvízgondjait oldják meg. A község szennyvízkezelési programját már elkészítették. Azért fontos az együttműködés, mert ha nagyobb számú ingatlan tulajdonosa csatlakozik, gazdaságosabban üzemeltethetik a rendszert. Vásárolnak gépjárművet és a karbantartásra dolgozót képeznek ki és foglalkoztatnak.

Kamondon nincs gond a közbiztonsággal, ha a kamerarendszert üzembe helyezik, még nagyobb biztonságban érezhetik magukat a lakosok. A beruházás önerőből valósul meg. Az átmenő forgalmat és a közterületeket figyelő kamerák felvételeit a kertai rendőrőrsön a körzeti megbízott nézheti meg. A törvény szigorúan szabályozza, hogy a felvételeket ki láthatja, meddig kell tárolni és hogyan semmisíthetik meg.

Tavaly felmérették a község temetőit, az adatokat egy elektronikus  temető-nyilvántartó programban rögzítették, amelyet folyamatosan frissítenek.

A település forgalmi rendjében is változás történt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 70 kilométeres sebességkorlátozást jelző táblákat helyezett el a két falurész közötti műút mellett. Kicseréltek öt darab közúti jelzőtáblát, elhelyeztek egy új elsőbbségadási táblát a Fő utcában és egy közlekedésbiztonsági tükröt a Petőfi utcában.

Asbóth Szabolcs tizedik évét tölti polgármesterként. Elmondta, legnagyobb vágya, hogy a két nagy beruházás, az egykori iskola épületének felújítása valamint a szennyvíztisztító kiépítése a közeljövőben megvalósuljon. Örül a legkisebb sikernek is, és az a legfontosabb, hogy a lakosok otthonuknak tartsák a falujukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!