Kamond

2015.09.11. 05:11

Jól megközelíthető és biztonságos település lett Kamond

Zsákfaluból könnyen megközelíthető településsé vált Kamond. Napi hét buszpár közlekedik Bobára 2013. decemberétől, a következő év tavaszától pedig egy buszpár van Celldömölkre.

Tisler Anna

Asbóth Szabolcs polgármestertől megtudtuk, nem csupán az iskolások és a vidéken dolgozók örülnek a lehetőségnek, hanem a nyugdíjasok is, akik így könnyebben eljutnak vásárolni. A gyerekek Bobára vagy Kertára járnak óvodába és iskolába. A dolgozók Celldömölkre, Jánosházára, Sárvárra, Pápára, Ajkára járnak. Többeknek az utazás nem okoz gondot, a vállalati autóbusz bemegy értük a községbe.

A faluhondnoki autót a hónap végen újra cserélik

A szakorvosi rendelésre, kórházba a falugondnok segítségével jutnak el azok, akik máshogyan nem tudnák megoldani az utazást. Nagy László falugondnok 2009. február óta látja el feladatát. Mint megtudtuk tőle, sok a munkája, szerteágazó a tevékenysége. Tanévben egy mozgássérült kislányt visz minden nap az iskolába Kertára, tanítás után pedig megy érte. Hétfőn Ajkára viszi a betegeket a kórházi szakrendelésre. Amíg ők várakoznak, bevásárol a lakosoknak és az önkormányzatnak. Szerdán a kertai fogászat a cél. A lakosság postai ügyeit Celldömölkön intézi. A mobil posta délelőtt jár, így azok, akik ekkor dolgoznak, nem tudják igénybe venni a szolgáltatást. A hétvége sem mindig szabad, ha idegenben játszik a labdarúgó csapat, őket viszi a meccsre.

Ónodi Sándor a polgárőrség vezetője az autóval

A kamondiak szeretik a sportot, ha a megyei negyedosztályban szereplő csapat otthon játszik, a szurkolók még zuhogó esőben is végignézik a meccset. Az idén már három mérkőzésen vannak túl, Apácatorna és Somlóvásárhely ellen győztek, Városlőd ellen veszítettek. A játékosok és a szurkolók is izgatottan várják a folytatást, a Kislőd elleni mérkőzést. Bódis Csabától, a focisták segítőjétől megtudtuk, sok új játékosuk van, jó a csapat, szeretnék, ha az első három hely valamelyikén végeznének.

Asbóth Szabolcs polgármester

A polgárőrség is jól működik. Ónodi Sándor elnöktől megtudtuk, a 12 éve alakult egyesületnek 30 tagja van, egy nyugdíjas korú, a többiek fiatalok. Többen már nagykorúságuk elérése után kérik felvételüket. A gyerekek is érdeklődnek a tevékenységük iránt, a középiskolások számára előírt 50 óra önkéntes munkavégzést többen náluk teljesítik. A polgárőrök igyekeznek az idő alatt minden lényeges tevékenységet bemutatni. Az elnökről megtudtuk, hogy bővítik a tevékenységüket, polgárőr és tűzoltó egyesületként működnek. Tagjaik közül tizenketten vállalták, hogy részt vesznek a sárvári tűzoltóságon egy 40 órás tanfolyamon, ahol az alapokat elsajátítják. Annak elvégzését követően a tüskevári mentőállomáson tanulnak elsősegélynyújtási ismereteket. A polgárőrök rendszeresen járőrszolgálatot látnak el gyalogosan vagy gépjárművel. A belterületeken kívül ellenőrzik a Dabróka csárda környékét, Károlyháza területét valamint az önkormányzati tulajdonú erdőterületeket azért, hogy megakadályozzák a falopást. Biztosítják az önkormányzati rendezvényeket is. A Veszprém megyei Rendőrkapitányságtól júniusban használatra kaptak egy személygépkocsit. Ellátták polgárőrség felirattal, fényhíddal.

Asbóth Szabolcs Hajdu Irén kulturális közfoglalkoztatottal az őszi programokról beszélget

A 428 fős község egy uniós pályázati forrásból nemzetközi kapcsolatokat is épít. Harmadik éve működik az erdélyi Jedd és Kamond testvértelepülési kapcsolata. Tavaly és tavalyelőtt egy összesen 19 ezer euró összegű pályázati támogatásból utaztak Székelyföldre, és dolgoztak a pályázat kiírói által elfogadott projekteken. A kamondiak a munkába bevonták a velük közös körjegyzőséghez tartozó Kerta és Karakószörcsök településeket, ahonnan szintén utaztak ki résztvevők. Tavaly a Hogyan legyünk az unió aktív polgárai című konferencián Asbóth Szabolcs 40 perces előadást tartott a jeddi együttműködésről. A képviselő testület és a polgármester megtisztelőnek tartja, hogy egy kis falu vezetőjeként egy országos konferencián lehetőséget kaphatott a bemutatkozásra.

Sarlós Liliána, Farkas Károly és Farkas Gréta iskola után gyakran kimegy az új játszótérre Fotó: a szerző

Az idén júliusban Jedd 50 fős küldöttsége töltött egy hetet Kamondon, ahol minden este a lakossággal közös programot szerveztek számukra a vendéglátóik. A község sokat pályázik, a pályázatokat a költségtakarékosság miatt a polgármester írja. Nemrég készült el a belterületi utak kátyúzása, valamint a település központját és Nagykamondot összekötő kerékpárút aszfaltozásának egy része. A képviselő testület a burkolatjavítás folytatásáról már döntött. A rászoruló lakosoknak tűzifa biztosítására szintén pályázatot nyújtanak be. Az energiatakarékosság miatt napelemekkel szeretnék felszerelni a faluházat, amelyben az összes közintézmény, az orvosi rendelő, a művelődési ház, a könyvtárt és a polgármesteri hivatal is helyet kapott. A gázfűtést már két éve faaprítékkal működő kazánnal váltották ki. Tervben van  a közvilágítás fejlesztése valamint a szennyvízelvezetés megoldása. A szennyvízelvezető hálózat kiépítése előzetes becslések szerint legalább 80-100 millió forintba kerülne. Az egykori iskola épületének falusi szálláshellyé alakítása folyamatban van. Néhány szoba már elkészült, ott szállásolták el a nyáron a jeddi delegáció több tagját valamint egy sporttábor résztvevőit. A falugondnoki szolgálat gépkocsiját pályázaton nyert összegből cserélik le, az új autót szeptember végén vehetik át. A tervek között szerepel egy térfigyelő kamerarendszer kiépítése a faluközpontban és a bevezető utak mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!