Iszkáz

2016.02.13. 20:18

Pápaiak nyerték a Nagy László-vetélkedőt

Iszkáz – Az én szívem játszik címmel tartott Nagy László költő emlékére vetélkedőt az iszkázi népfőiskola szombaton, február 13-án a művelődési házban. A népfőiskola elnöke, Soós Anita kérdésünkre elmondta, a kérdéseket Nagy András, a költő fia állította össze.

Tisler Anna

A zsűri elnöke volt Nagy András, tagja M. Mester Katalin és Szűcsné Hencz Andrea.

A harmadik alkalommal megszervezett versenyen hét csapat vett részt.

A devecseri iskola hetedik osztályos diákjai, Orsós Henrietta, Draveczky Lili és Nagy Krisztina második alkalommal jelentkezett a versenyre. Az irodalmat kedvelő lányokat Bajók Józsefné tanárnő készítette fel.

Nagyalásonyból a hetedikes Németh Eszter, Tóth Bianka és Varga Zsanett jelentkezett, őket Soós Anita készítette fel. Somlóvásárhelyről Kissné Papdi Annamária három nyolcadikost, Kolompár Tündét, Budai Viktóriát és Bogdán Nikolettet nevezte be.
Csögléről Fülöp Richárd, Kámi Helga és Gecző Natália érkezett a versenyre. Őket Györéné Losoncz Andrea készítette fel. A csabrendeki iskola második alkalommal küldte el csapatát. Tavaly az intézmény nyerte meg a versenyt. Pordán Levente, Istenes Brigitta, Vági Virág és Polgár Patrícia elmondta, sokat készültek az idén is Kothencz Edit segítségével. Egy baráti társaság is benevezett. Kovács Renáta a tüskevári, Szigeti Hedvig és Szalóki Veronika a kertai iskola diákja. Egy középiskola is részt vett. A Pápai Református Gimnáziumból a kilencedikes Csonka Johanna, a tizenegyedikes Palágyi Ákos és Marton Réka érkezett. Az először részt vevő tanulók Kernyáné Návai Anita segítségével készültek. A résztvevőknek a helyi Életöröm Nyugdíjas Klub hölgy tagjai színdarabot mutattak be, amelyben Nagy László-versek is elhangzottak, valamint a fiatalok megtudták, régen milyen szokások voltak Iszkázon. A tollfosztást bemutató jelenetben az is elhangzott, a fiatalok regöltek, harmonikáztak, és volt, aki köcsögdudán is játszott. A férfiak regölést mutattak be.

Győztesek és zsűritagok, Marton Réka, Szűcsné Hencz Andrea, Palágyi Ákos, Csonka Johanna, Nagy András, M. Mester Katalin és Kernyáné Návai Anita az eredményhirdetés után
Fotó Tisler Anna


A vetélkedőn egy-egy helyi nyugdíjas is beült a diákok közé, hogy segítsen nekik a kérdések megválaszolásában. Az első feladatnál villámkérdésekre feleltek a csapatok. A kérdések Nagy László költészetén kívül a térség ma is élő és már csaknem feledésbe merült néphagyományaira, a népművészet ágaira vonatkoztak. Minden csapatból egy vállalkozó szellemű verset mondott. Szó volt különböző népek nemzeti italairól, a természet szeretetéről Nagy László verseiben. Az írásbeli feladatokat a lapok beadását követően megbeszélték azért, hogy a résztvevők tanuljanak is azokból. A fiatalok minden témában járatosnak bizonyultak. A több mint kétórás versengés után következett az eredményhirdetés. A győztes a Pápai Református Gimnázium csapata lett, a második helyen végzett a tüskevári és kertai diákokból álló csoport, a harmadik helyet  a somlóvásárhelyiek szerezték meg.

Nagy András kérdésünkre elmondta, a fiatalok jó teljesítményt nyújtottak, ismerik Nagy László költészetét. Az előző két évhez hasonlóan színvonalas verseny volt.

Minden résztvevő könyveket kapott ajándékba. Az első három helyezett az iskolájának is nyert könyvcsomagot, amelyet a Lakitelek Népfőiskola elnöke, Lezsák Sándor ajánlott fel. Minden résztvevő nyert az egész osztály számára ingyenes belépést az iszkázi Nagy László-emlékházba. A győztesek ezeken felül egy színházlátogatási lehetőséget is kaptak a Nemzeti Színházba. 

A versenyzőket és érdeklődőket a szervezők megvendégelték. Az Életöröm klub tagjai és Hencz András települési képviselő pogácsát, almás pitét és fánkot ajánlott fel. A nyugdíjasok gyümölcsteát főztek. A versenyt követően az ismert néptáncos, Kovács Norbert Cimbi meghívására mindenki átment Kiscsőszre, ahol az Élő Forrás Egyesület disznótorossal vendégelte meg a résztvevőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!