Hosztót

2015.07.30. 08:42

Hitel nélkül gazdálkodnak, fejlődnek a hosztótiak

Mozgóárusok biztosítják a hosztóti lakosok ellátását. A kistelepülés kevés pénzből gazdálkodik, ennek ellenére tartalékot is tudnak képezni a település vezetői.

Tisler Anna

Major Lajos, a negyedik ciklusát töltő polgármester elmondta, két problémával küzd a község, akárcsak sok magyarországi kistelepülés, kevés a munkahely, ezért a fiatalok az iskoláik elvégzése után nem maradnak otthon, a lakosság pedig fogy és elöregszik. Másfél évtizeddel ezelőtt még 140 bejelentett lakosa volt Hosztótnak, ma már csak alig nyolcvan. Sok a nyolcvan évesnél idősebb egyedülálló lakó, többségében asszonyok. Néhányan tavasztól őszig a községben tartózkodnak, télre gyermekeikhez költöznek. Aki igényli, naponta látogatja a csabrendeki székhellyel működő gondozási központ szociális gondozója. A gondozó a napi teendők ellátásában segít, kinek mi a szükséglete. Az ebédet a csabrendeki óvodából szállítják. Hosztót a csabrendeki körjegyzőséghez tartozik. Falugondnokot is alkalmaznak. Az ő feladatai között a lakosság számára a bevásárlás is szerepel. A szomszédos zalaszegvári bolt látja el részben a hosztótiakat is.

Bán Balázsné, Bardon Ivánné, Kovács Sándorné és Herbent Józsefné örül, hogy helyben dolgozhat a Start munkaprogramban. Fotó Tisler Anna

- Jár hozzánk több mozgóbolt is, azokból vásárolhatjuk meg a péksüteményt, a fagyasztott árukat, az ásványvizet - mondta a polgármester.

- Akinek az egészsége engedi, a kertjében sok mindent megtermel. A Start munkaprogramban megtermelt zöldségeket kedvezményesen vásárolhatják meg a lakók. Sokan évek óta élnek a lehetőséggel. Öt asszonyt foglalkoztatunk a gazdaságban. A dolgozóktól megtudtuk, többen közel állnak a nyugdíjkorhatárhoz, örülnek, hogy helyben meg tudják szerezni az ellátáshoz szükséges éveket. A térségből tömegközlekedéssel nehéz eljutni a nagyobb településekre, a három műszakos munkarendet pedig csak az tudja vállalni, akinek autója van és olyan jövedelme, amiből a bejárás költségét ki tudja gazdálkodni.

Major Lajos polgármester az ültetvényen

A dolgozók július utolsó napjaiban szedték fel a hagyma nagy részét, amelyet az esős napon fedett helyen tisztítottak meg és válogattak. A sárgarépa ugyancsak bő termést hozott. Terem még cukkini, és egy kisebb területen dinnye is. Ez utóbbinak a gyerekek fognak örülni.

Az idén sáfrányt is ültettek. Annak virágjából már szedtek. Most szárítják azt. A sáfrány kiváló ételízesítő, és a piacon is van rá kereslet.

A község számára fontosak a saját bevételek, a 25 millió forint állami támogatás döntő része a működtetést fedezi. Mezőgazdasági vállalkozók fizetnek iparűzési adót, valamint a község a földje után kap bérleti díjat.

Sáfrányt is termesztenek az ültetvényen

Szükség is van a pénzre, hiszen a pályázatok saját erejét csak így tudják biztosítani. Tervezik az utak és a járdák felújítását. Az utat nagy méretű mezőgazdasági gépek is igénybe veszik, így gyorsan romlik annak az állaga. A Hosztótot Szentimrefalvával összekötő szilárd burkolatú út is önkormányzati tulajdon, így annak síkosságmentesítése, karbantartása is a település kasszáját terheli.

A községben kevés ugyan a gyerek, de mindenkinek fontos, hogy ők jól érezzék magukat. A művelődési ház melletti területen játszóteret alakítottak ki számukra hintákkal, mászóvárral. Mivel kicsi a gyermeklétszám, pályázati támogatásra nem számíthattak, így a saját költségvetésükből gazdálkodták ki a 600 ezer forintot.

Az új játszótér 600 ezer forintba került

A teret hamarosan át is adják, így a 12 helybeli kicsi mellett az ott nyaraló unokák, rokon gyerekek is élvezhetik.

A nyáron megtartották a falunapot, augusztus 15-én lesz a templom búcsúja, amelynek napján az elszármazottak is hazalátogatnak. Ekkorra szervezi néhány egykori hosztóti az elszármazottak találkozóját. A helybeliek örülnek annak, hogy arra a napra megduplázódik a településen tartózkodók száma. Részvételi szándékukat csaknem százan jelezték.

A község jelképe, a templom külseje is megújult. A belső tér felújítását is tervezik, annak azonban komoly költségei vannak, a munkálatok kezdete előtt többek között falkutatást kell végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!