Hírek

2013.09.27. 10:36

Zacher Gábor: kevés a napi 7 perc családon belüli kommunikáció

A családon belüli kommunikáció az alapja annak, hogy a szülő és a gyereke között olyan kapcsolat alakuljon ki, ami később segíthet a fiatalnak abban, tudja elutasítani a függőséget okozó anyagok kipróbálását.

Halmos György

Többek között erről beszélt sok humorral átszőtt előadásában a dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos, aki a Balatonalmádi Szülőakadémia vendége volt. Az előadás abból a szempontból is újdonság volt, hogy többször önironikusan fogalmazott, illetve a közönsége főképp szülőkből, pedagógusokból állt, nem pedig fiatalokból. Utóbbi azért is érdekes, mert a közvetlen stílusáról ismert főorvos több középiskolában is tartott már előadást a kábítószerekről, azok hatásairól.

Az előadó úgy vélekedett, hogy egyre nagyobb lesz a nemzedékek közötti szakadék, felgyorsult a világ, éppen ezért nem lehet a különböző korszakokat összehasonlítani. Erre példaként a számítógép és mobiltelefon-használatot említette, amelyben a mai tinédzserek „őslakosnak”, míg szüleik  „betelepülőknek” számítanak.

- Egy átlagos tanóra alatt 10-15 facebook-bejegyzés és 5-10 sms megírására van lehetőség a diákok elmondása alapján, amit mi, szülők persze elítélünk, ugyanakkor ha jól meggondoljuk, mi mit csináltunk tizenévesen: leveleztünk az órán – mutatott arra, hogy a kamaszok viselkedés nem változott, csupán a technika fejlődött. Megváltoztak ugyanakkor a bulizási szokások, hiszen ma egy party éjszaka 11 óra előtt nemigen kezdődik el, amit az afterparty, majd a chillout, vagyis lelazítás követ.

- Annak, ha gyerek szülei szigora miatt nem tud elmenni társaságba, buliba megvan az a veszélye, hogy akik kimaradnak a társaságból, a peremre kerülnek, ami a pszichés fejlődés szempontjából nem a legjobb.

A főorvos beszélt arról is, praxisában nem egyszer fordult elő, hogy mentőmondatként azt szokták hangoztatni szerfogyasztás után: „rossz társaságba keveredtem”. Ha rossz társaságba keveredett valaki, akkor az azt jelenti, hogy elfogadtuk annak a szabályait, vagyis alkalmazkodtunk ahhoz, így tulajdonképpen nincs mentségünk; ez egy nem túl komoly mentőérv – mondta. Szerfogyasztók hiányt pótolnak, legtöbbször a szeretet, az odafigyelés, a törődés hiányát. Zacher Gábor szerint éppen emiatt a „leggázabb” magyar statisztika az, ami szerint egy átlagos szülő naponta hét percet beszélget a gyermekével, ezzel szemben 3,5 órát tölt a televízió előtt. Egy kamasz gyerekhez nem lehet ennyi idő alatt utat találni, főleg akkor nem, ha előtte nem épült fel egy erős bizalmi kapcsolat közöttük.

Statisztikai felméréseket ismertetve elmondta, hogy minden második 18 éves fiatal kipróbált valamilyen kábítószert. Ez azonban nem azt jelenti, hogy függő, vagy díler lesz, „börtönről börtönre fog járni”. Megfogalmazása szerint az alkalmi marihuánafogyasztás a kíváncsiságról szól.

- A marihuánafogyasztás „csapatsportág”, megfigyelhető a cinkosság is, de ebből az égegyadta világon semmi nem következik – mondta Zacher Gábor. Beszélt arról is, hogy egy átlagos hétvégén 350 ezren használnak valamilyen pszichoaktív szert, évente 45 millió droghasználat történik az országban. Összesen 24 ezer problémás droghasználó van, a drogfüggők száma pedig 20 ezer körül alakul, közülük 10-11 ezren marihuánát szívnak, míg ezerre tehető a heroin- és kokainfüggők száma. Kilencezren lehetnek, akiknek az élete veszélyben van.

Úgy vélekedett, hogy ma nincs érdemi prevenció, a tizenéveseket nevelő korosztálynak pedig nincs tapasztalata, hogyan kell ehhez a témához viszonyulni, a „vasfüggöny jótékony hatása miatt”.

A prevenció fontos a szülőnek, mert az iskola foglalkozik a problémával, az iskolának, mert tud pályázati forrást szerezni, a politikusnak, mert kampányfogás lehet – fogalmazott a toxikológus.

A prevencióval komolyabban kellene foglalkozni, ugyanis az országba kerülő kábítószer mindössze négy százalékát foglalják le, az USA-ban, ahol nagyságrendileg több pénzt és erőt fordítanak a felderítésére, ott is csak mindössze 15 százalék ez az arány. A főorvos szerint a prevenció sokszor azért nem éri el célját, mert a célcsoportot számára érdektelen, nem a nyelvükön szól, és nem ritkán az elrettentésen alapul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!