Hírek

2015.10.06. 08:51

Vörösiszap-ügy: a lakossággal nem törődtek?

Veszprém - Túl sok lúgos víz volt az iszaptároló kazettán, nem volt katasztrófa esetére azonnali lakosságot értesítő jelző és riasztó rendszer – hangoztatta többek között Fejes Péter fellebbviteli főügyészségi ügyész vádbeszédében Szabó Györgyi tanácsvezető bíró előtt kedden.

Kovács Erika

Az ügyész három napon át, 13 órán keresztül részletezi a vádat B. Z. és társai ellen, akiket különösen nagy vagyoni hátrányt előidéző közveszély okozás bűntettével és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség.

Fejes Péter

- Az üzemeltetés nem megfelelő ismerete nem mentesít a felelősség alól, arra a feladatra, amit nem ismertek a cégnél, szakembert kellett volna alkalmazni – ezzel folytatta egyebek mellett a vádbeszédet Fejes Péter ügyész. A fellebbviteli főügyészség képviseletében hozzátette továbbá, az üzemeltetők nem fordítottak kellő hangsúlyt a tízes számú kazetta falának süllyedésére sem.

Az ügyész a tanúk, a vádlottak, illetve szakértők elmondása, vallomása, véleménye alapján, illetve a vádlottak munkaköri leírásaira, valamint a Szervezeti és Működési Szabályzatra hivatkozva részletezi a vádat, amit hétfőn délután ebédszünet után folytat.

Kedden a törvényszék sajtóosztálya azt közölte a Naplóval, hogy a tervek szerint még idén decemberben ítélet várható.

- Ha az előírt szerinti 200-300 ezer köbméter folyadék van a tízes kazettán 2010. október 4-én, akkor nem éri el az áradat Kolontárt. Aznap 835 ezer köbméter erősen lúgos víz volt a tározóban, amit egyébként 2010-ben mindössze 50 ezer köbméter víztől mentesítettek semlegesítés nélkül – hangsúlyozta Fejes Péter ügyész vádbeszéde folytatásakor.

A tárgyalásokon eddig elhangzottakra hivatkozva hozzátette, miközben a folyadék mennység nőtt a kazettán, a semlegesítésre nem fordítottak kellő figyelmet, igaz, ez drága eljárás lett volna. - A tízes kazetta víztározó volt, és nem vörösiszap tározó, így valójában lúgömlés történt, nem vörösiszap ömlés – utalt egy újabb szakértői kijelenésre az ügyész.  Nem lehet azt engedni, hogy a folyadék mennyisége a tározón végtelenségig nőjön. Az ügyész több alkalommal is példákkal rámutatott, a történtek és a katasztrófa előtti körülmények ellentmondásban állnak vallomásaikkal.

A három napos vádbeszéd első napja várhatóan kedden 15 óráig tart a törvényszéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!