Hírek

2017.07.17. 20:10

Többmilliós kártérítés az államtól az iszapkárosultaknak

VESZPRÉM Hárommillió forintot kapunk a kormányzati döntés után! - mondta örömmel Molnár László devecseri iszapkárosult.

Kovács Erika

Bense László Erik, a pertársaság ügyvédje már jelezte ügyfelei igényét a Devecseri Járási Hivatalnak. - Nagyon örülünk a kormány lépésének, nem lehet kifejezni, mit jelent ez az embereknek, évek óta tartó ügy zárul most le, ráadásul ennyire jó eredménnyel - összegezte Bense László Erik. A veszprémi ügyvéd az iszapkárosultak kapcsán felidézte, az általa képviselt 67 fős pertársaságból hat ügyfelét érinti a kormányzati döntés, mert ők nem vagyoni kárigényük miatt indítottak pert a felszámolás alatt álló Mal Zrt. ellen, amit meg is nyertek a Veszprémi Törvényszéken, illetőleg a Győri Ítélőtáblán.

Nem vagyoni kárigényüket levélben jelezték a kormányzat felé, az erről szóló dokumentumot eljuttatták Lázár János miniszterhez és Kovács Zoltán államtitkárhoz. Az ügyvéd kiemelte, a nemrég megítélt 70 milliós összeg tíznél is több családot érint. Bense László Erik hozzáfűzte, már elvégzett minden hivatalos kötelezettséget az ügy kapcsán.

Bense László Erik, a pertársaság ügyvédje jelezte ügyfelei igényét, leadta a jogerős ítéleteket, illetve a személyes nyilatkozatokat
Fotó: Kovács Erika

Így felkereste Bense László Erik, a pertársaság ügyvédje a Veszprém Megyei Kormányhivatal Devecseri Járási Hivatalát, ahová jelezte ügyfelei igényét, leadta a jogerős ítéleteket, illetve a személyes nyilatkozatokat. A hat érintett család összesen 22 millió forintra számíthat. Molnár László megkeresésünkre felidézte: ő és családja, fia és felesége Devecserben otthon tartózkodott az iszapömlés idején. A férfi és fia megsérült, életüket annak köszönhetik, hogy gyorsan mindannyian fel tudtak menekülni a padlásra, ahová még szeretett kutyáikat is felvitték.

A házuk, kis büféjük, ami a megélhetést jelentette, odalett, a történtek után Pápára költöztek. Molnárék hárommillió forintra számítanak most a nem vagyoni kártérítés keretében, ami nagyon jól jön a családi kasszának, minden forintnak meglesz a helye, üdvözölte a kormányzat lépését a családfő.

Ismert, a Mal Zrt. tízes számú kazettájából kiömlő vörösiszap 2010. október 4-én öntötte el Kolontárt, Devecsert és Somlóvásárhelyt. A katasztrófa következtében tízen meghaltak, kétszáznál is többen megsérültek és több száz ház lett lakhatatlan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!