Hírek

2017.04.10. 20:08

Vízrakéta-kilövés és metorit-tapizás: Űrhajós napi kalandozás Ajkán

Ajka - Űrhajós napi kalandozásokra híva vendégeit az Úrkúti Csillagászati Klub - tájékoztatta lapunkat Ivanics Ferenc klubelnök.

Penk Tímea

Az ajkai múzeumban és fotógalériában izgalmas feladatok és bemutatók várták a látogatókat, akik nemcsak Ajkáról, hanem Pápáról és Veszprémből is érkeztek. A gyerekek maketteket készítettek, a kisebbek űrsiklót, a nagyobbak egy Mercury-űrkabint rakhattak össze, de népszerű volt a napszonda is. A gyereknek szüleik a klubtagok segítettek: Molnár Melinda, Csánitz László és Ivanics-Rieger Klaudia.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

- A sok gyerek be sem fért a múzeum termébe, sokan a folyosóra kitelepülve láttak hozzá makettjeik elkészítéséhez. Számunkra is hatalmas élmény volt látni, hogy a kezdetben üres termek és folyosók élővé, és lüktetővé váltak a makettekkel szaladgáló, lelkes gyermekektől - számolt be a klubelnök. Az elkészült űrsiklókat meg is röptették, Veisz András pedig bemutatta a vízrakétakilövő-állomást, ami izgalmas kalandokat nyújtott. A szerkezet hatvan méter magasra is felrepült.

Békési Zoltán és Surányi Zoltán segítségével a Napot is szemrevételezhették a látogatók, amelyen csupán egy kisebb protuberanciát lehetett megfigyelni. A programot meteorit bemutató zárta, Kereszty Zsolt meteoritszilánkokból a szerencsések haza is vihettek néhányat. Mások csillagászati folyóiratokat, plakátokat, naptárak kaptak.

- A sorsolást interaktív „meteorit-tapizás" és -vizsgálat követte - számolt be a Ivanics Ferenc. Elmondta: a klubtagok számára is nagy öröm, hogy több mint ötven résztvevő kalandozott velük az űrhajósnapon, és egyedülálló élményekkel gazdagon indult hazafelé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!