Hírek

2015.08.29. 19:59

Vitézeket avattak a várpalotai katolikus templomban

A várpalotai Nagyboldogasszony római katolikus templomban tartotta ünnepélyes vitézavatását a József Árpád királyi herceg, főkapitány vezette jogfolytonos Vitézi Rend.

Szabó Péter Dániel

Teljesen megtelt szombaton a várpalotai katolikus templom az avatásra érkező vitézekkel, várományosokkal és díszvendégekkel, akik felállva köszöntötték a Habsburg-Lotaringiai József Árpád királyi herceg vezetésével bevonuló vitézi szék tagjait. A folytatásban Fodor Balázs plébános celebrált szentmisét, majd református, evangélikus és unitárius lelkészek köszöntötték a megjelenteket. Az avatásra váró vitézekhez szólt vitéz József Árpád főkapitány és az Ausztráliában élő vitéz Nemes-Tassányi József, a rend ügyvezető törzskapitánya is.

A vitézi eskü után a főkapitány az avató pallossal megérintette a térdre ereszkedő hölgyek és férfiak vállát, ezzel pedig hivatalosan is a nemzetközi rend tagjává fogadta őket. Összesen 39-en részesültek a megtiszteltetésben, közülük heten posztumusz kapták meg az elismerést.

Az ünnepség részeként vitéz Sinkovits-Vitay András színész, előadóművész is szavalt az alkalomhoz illő verseket, többek között a Szózatot is.

Az avatás zárásaként a Vitézi Rend kitüntetéseinek átadására került sor. A rend jubileumi arany érdemkeresztjét vehette át a főkapitánytól Pappné Csővári Zsófia, a Thury-Vár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója és Dobszai József nyugállományú alezredes, az ünnepség előkészítésében és szervezésében oroszlánrészt vállaló Gábor Áron Nyugállományúak Klubja elnöke. Főkapitányi dicsérő oklevelet kapott Budai László, a Krúdy Gyula Városi Könyvtár vezetője.

A katolikus templomból a Thury-vár rendezvénytermébe vonult át ezt követően a vendégsereg, ahol ünnepi ebéddel zárult a várpalotai vitézavatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!