Hírek

2016.10.27. 15:18

Vírus tombol Veszprémben

Heveny hányással és hasmenéssel járó vírus tombol a megyeszékhelyen. Akad olyan veszprémi óvoda, ahol egy egész csoport hiányzik a gyors lefolyású, agresszív betegség miatt.

B. Virág Rita

Több óvodától is azt az információt kaptuk, hogy a héten hirtelen megnőtt a beteg gyerekek száma. Hányással, hasmenéssel járó vírus ütötte fel a fejét a városban, és rengeteg kicsit megfertőzött.

Dr. Kelemen Judit, veszprémi gyermekorvos lapunk érdeklődésére elmondta, az elmúlt napokban a betegek többsége, több mint ötven százaléka erős hányással, heveny hasmenéssel járó tünetekkel fordult hozzá.

- Valóban mondhatjuk azt, hogy járvány van. Szerencsére azonban a vírust gyorsan leküzdik a csemeték. A hosszú hétvége előtt azt mondanám, senki ne ijedjen meg, az esetek nagy százalékában otthon kezelni tudjuk a tüneteket. Nagyon fontos a folyadék bevitel, hűtött, hideg teát javasolnék, vagy vizet, amit kanalazva, kortyonként adjuk a gyermeknek. A hányás csillapodásával diétás, zsírtalan étkezést ajánlok, ne terheljük meg hirtelen a picik gyomrát – hangsúlyozta a doktornő.

A szakember arra is felhívta a figyelmet, ilyenkor jól jön, ha probiotikumot adunk a gyereknek és a sópótlásról sem szabad megfeledkezni. A tüneti kezelések mellett rendszeresen szellőztessünk a lakásban és fertőtlenítsük az ajtók kilincsét, valamint a környezeti tárgyakat.

- Abban az esetben, ha csillapíthatatlan hányás jelentkezik, vagy gyermekünk szokatlanul bágyadttá, gyengévé, erőtlenné válik, sápadt lesz, akkor mindenképpen keressük fel az ügyeletet, hiszen ezek a kiszáradás tünetei, s ilyenkor bizony mindenképpen szükség van infúziós kezelésre – hangsúlyozta a gyerekorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!