Hírek

2015.06.02. 18:06

Virágzás előtt a szőlő - A lisztharmat és a peronoszpóra is gondot okozhat

Veszprém - A gazdák megkezdték a növényvédőszerek kijuttatását, többen már a második vagy a harmadik permetezésnél járnak.

Marton Attila

Egészséges a szőlő, de a csapadékos időjárás után akár hirtelen kialakulhat lisztharmat és peronoszpórás fertőzés.Rohamosan jöhet elő a peronoszpórás fertőzés, főként azokon az ültetvényeken, ahol tavaly is fertőzés volt, mondta Balogh Róbert, növényvédelmi szakirányító, általános agrármérnök. Az időjárás most elősegíti a kórokozók terjedését, a lehullott jelentős csapadék ugyanis folyamatosan párolog a földből, emiatt akár tíz-tizenkét órán keresztül is víz borítja a leveleket.

Ezekben a napokban a szőlő rövid idő leforgása alatt akár több centiméternyit is nőhet, emiatt a betegségek elleni védekezésre kipermetezett dózis felhígul. Balogh Róbert ezért azt tanácsolja, az olcsóbb, kontakt hatású növényvédő szerekkel végezzék a gazdák a permetezést, heti rendszerességgel.

A Balatonhoz közelebbi ültetvényeken már közelebb jár a virágzáshoz a szőlő. Ha virágzáskor támadja meg a peronoszpóra a szőlőt, akkor a gazda nem számíthat termésre. A szakember, aki maga is gazdálkodik, felhívta a figyelmet, virágzáskor a növényvédőszerek kijuttatása mellett a tápanyagutánpótlás is lényeges, mert ezekkel növelhető a termésbiztonság.

Söptei Géza és Fiola Balázs borászok vizsgálják a szőlő állapotát Fotó: Penovác Károly

Másodszor permeteztek a Söptei Pincészet ültetvényein kedden. A borászatnak szakemberek segítenek a permetezés időpontjának megállapításában, mondta Söptei Géza szőlész-borász, aki hozzátette, nem tapasztaltak lisztharmatra és peronoszpórára utaló jeleket. A tavalyi csapadékos időjárás hatással volt az idei évre is, rügyfakadásnál látott visszamaradást a korábbi évekhez képest. A szárazabb tavaszt nem sínylette meg a szőlő, sőt, a csopaki ültetvényeikben a korábbi fajták már virágoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!