Hírek

2016.07.13. 17:46

Jégeső és viharos szél csapott le Veszprém megyére (videók)

Kidőlt fák, kitört villanyoszlop, villámlás, jégeső, ítéletidő - Veszprém megyét sem kímélte a vihar.

Horváth Gábor

Hatalmas eső zúdult Ajkára szerdán este hét óra előtt néhány perccel. A csapadékot szél és villámlás kíséri. Zircre jégeső zúdult.

Jön az eső (Fotó: Balogh Ákos)

Így kopogott a jég Zircen:

Pétfürdőn is fenyegető fellegek gyülekeznek (Olvasói fotó: Pandulin)

Veszprém határában a vihar Fotó: Németh F.Bernadett

Negyed kilencre mennydörgéssel, villámlással Veszprémbe is megérkezett a vihar.

20:29 - Balatonfüredre is megérkezett a jégeső

Az utolsó pillanatban menekültek le a pályáról a Balatonfüredi FC megyei I. osztályú labdarúgó együttes játékosai - hatalmas jégeső kíséretében megérkezett a vihar a tóparti városba is. Fülöp Zoltán, a BFC technikai vezetője számolt be lapunknak a tapasztaltakról: - Szerencsére még időben befejeződött az edzőmérkőzésünk, de az utolsó perceket már erős szélben és korom sötétben játszottuk le. A vihar észak felől érkezett Füredre nagyon erős széllökések kíséretében. Dörög és villámlik és nagyjából tíz perce kitartóan szakad a jég. Cseresznye nagyságú darabok záporoznak az égből. A játékosok időben lemenekültek a pályáról és egy előre mindenki arra vár, hogy csituljon az égi áldás.

20:30 - Veszprémben ömlik az eső, mintha dézsából öntenék. Jég egyelőre nem esik, de a csatornák gyorsan megtelnek, a közlekedni pedig körültekintően kell a lezúduló esőtől. A VeszprémFestre igyekvők igyekeznek mielőbb beérni az Arénába, a parkolási viszonyok miatt ez nem egyszerű.

20:33 - Jég veri az ablakokat Almádiban és Szentkirályszabadján

Megérkezett a jégeső a Fűzfői-öböl térségébe is. Nagyjából este fél hét óta gyülekeztek az esőfelhők a Szentkirályszabadja, Balatonalmádi, Balatonfűzfő vonalon. Végül fél kilencre szinte éjszakai sötétség borult a vidékre és nagy dirrel-durral leszakadt az ég. Az eső most is szakad, de szerencsére a jégeső nem tartott sokáig. Az utcán egy teremtett lelket sem látni, aki csak tehette, védett helyre húzódott. Az utakon nem sok autó közlekedik, aki most járművezetésre adta a fejét, annak viszont jó lesz vigyázni, ugyanis a látótávolság egy méterre csökkent a heves zivatar miatt.

20:51 - Házakban tett kárt a vihar Tapolcán

A szerda esti vihar nagy mennyiségű esővel, jéggel csapott el a városra. A déli városrészben némelyik családi ház udvarát ismét elöntötte a szennyvíz, a Juhász Gyula utcában egy társasház oldaláról leverte a jég vakolatot.

20:55 - Ítéletidő tombol a Balatonnál

Kisebb tojásnagyságú jegek estek néhány percen át a Balatonnál,  Paloznakon, ahová hatalmas erejű szél és eső kíséretében érkezett meg a vihar szerdán este.

Fotó: Kovács Erika

A fák levelét a jég és a tomboló szél borotvaként gyalulta le, károkról a katasztrófavédelem jelenlegi tájékoztatása szerint nincsenek információink megyénkben.

20:59 - Lecsapott a vihar a Balaton északi partjára

A 71-es útra fák dőltek, Balatonfüreden víz tört a házakba. Tapolcáról is tömegesen érkeztek a bejelentések viharkárokról.

Zivatarlánc csapott le a Balaton északi partjára. A nagy széllel érkező vihar fákat döntött ki a 71-es főút mentén, Balatonfüreden pedig házakba tört be a víz. A katasztrófavédelem megyei ügyeletére percenként több hívás érkezett az elmúlt időszakban, mostanra több mint száz helyen várják a tűzoltói segítséget. A kárfelszámolásban az önkormányzati és a hivatásos tűzoltók is részt vesznek.

Kővágóörsön a strandbüfére dőlt egy fa, amit motorosfűrésszel darabolnak fel a badacsonytomaji tűzoltók. Nem csak a Balaton partján okozott azonban gondokat a vihar, Tapolcán például egy kidőlt fa elektromos vezetékeket és villanyoszlopokat is magával rántott a Martinovics Ignác utcában. Itt a tapolcai tűzoltók dolgoznak, de a munkálatokhoz az áramszolgáltató szakembereire is szükség van. A kidőlt fa miatt az egyik lakóházból nem jöhetnek ki a lakók, a fa ugyanis elzárja az utcafronti kaput. A Pacsirta utcából pedig magas vízállást jelentettek a lakók, ide szintén úton van a tűzoltói segítség.

A Veszprém megye határában fekvő Rigácson pedig a szomszédos Vas megyei, sümegi tűzoltók végeznek műszaki mentést, itt egy elszáradt fenyőfa dőlt ki és vágott el egy villanyvezetéket, valamint tört ki egy villanyoszlopot, itt magasból mentő, létrás járművel dolgozik a két raj. Csopakon égő fához riasztották a veszprémi hivatásos tűzoltókat, akik útközben jelentették, hogy a 73-as főúton is ágak nehezítik a közlekedést. Vezessenek óvatosan!

21:04 - Faágakat tört ketté, szőlőt gyalult le, kerteket vert szét a jégeső Balatonfüreden. A vihar szerda este fél kilenckor csapott le hangos morajjal a településre és mindössze tíz perc alatt hatalmas károkat okozott. Volt olyan ház, ahol a vadonatúj redőnyökbe ütöttek lukakat a négy-ötcentis jégdarabok.

21:06 - Balatonfüreden nagyjából tíz perc alatt a sugárzó napsütésből mozifilmekben látott szó szerint ijesztő fekete égbolt lett. Autóban ülve sietve próbáltuk elkerülni a vihart. Természetesen sikertelenül, még Füredről sem értünk ki mikor óriási jégdarabok kíséretében elöntött minket az eső. A látási viszonyok gyakorlatilag nullára redukálódtak, minden autós sietve állt félre és keresett menedéket. Közel húsz percig olyan felhőszakadásban volt részünk, hogy abban sem voltunk biztosak, hogy egy-egy jégdarab nem veri e be az autó tetejét vagy a szélvédőét. A vihar elcsendesedése után tovább indultunk Veszprém fele. Csopakon feldőlt kukák sora es néhol kidőlt táblák fogadtak. Az ítéletidő valószínűleg a Csopak utáni emelkedőre mérte legnagyobb erejét. Az úton közel húsz méterenként egész fák feküdtek keresztbe és az aszfalt színe is inkább volt zöld mint a jól megszokott szürke. Kiérve az erdős részről több tűzoltóval is találkoztunk akik sietve rohantak valószínűleg ezen fák eltakarítására. Veszprém fele haladva már egyre jobbnak tűnnek a közlekedési viszonyok, de aki a Balaton part fele halad az fokozottan figyeljen a vezetésre.

21:30 - Féltem! - Óriási jéggel, árral csapott le a vihar


"Én még sosem féltem viharban, eddig!" - hívott fel minket olvasónk, aki szerda este épp Balatonfüreden autózott, amikor lecsapott a nem mindennapi vihar.

Olvasónk az első rémületen túlesve elmondta: Veszprémből autózott haza Füredre, az arácsi úton járt, látszott, hogy vihar lesz, felhős volt az ég, aztán már szakadt is az eső, amely pillanatok alatt jéggé változott. "Biztos voltam benne, hogy betöri a szélvédőt" - mesélte. A jég hatalmas darabokban esett, a víz rengeteg törmeléket mosott magával, volt ahol egész téglákat vitt, olvasónkat hazaérve utcájukban egy hatalmas fa fogadta keresztbe feküdbe, s a jég a kertben és házban is kárt tett. A redőnyökön óriási lyukak keletkeztek.

22:25 - Tapolcán mélygarázst öntött el a víz, egy lakókocsira pedig fa dőlt.

Megközelíti a kétszázat a Veszprém megyéből érkezett kárbejelentések száma az esti vihar után. Berhidán villám csapott egy családi házba, amely teljes terjedelmében lángol. A pétfürdői és a veszprémi hivatásos tűzoltók dolgoznak a 100 négyzetméteres épület tetőszerkezetén tomboló lángok megfékezésén. A házat átkutatták, senki sem rekedt odabent. Balatonszőlős és Pécsely között kidőlt fák közé rekedt egy autós. A bejelentő végül el tudta hagyni járművével a helyszínt, a fák feldarabolásán a balatonfüredi tűzoltók dolgoznak. Fák dőltek a vasúti sínekre Tapolca és Nemesgulács között, egy vasúti szerelvény is itt vesztegelt, amíg a tűzoltók fel nem darabolták az egyenként tízméteres fákat. Azóta felszabadították a síneket. Tapolcán szinte teljes egészében lefújta a szél egy ház tetőszerkezetét a József Attila utcában, itt ponyvával próbálják óvni a bent rekedt értékeket a tűzoltók. Szintén Tapolcán mélygarázst öntött el a víz a Radnóti Miklós utcában. Balatonudvarin egy húszméteres fa dőlt ki, három telket is érintett, végül egy köztes épületen akadt fenn. Alsóörsön egy kempingben álló lakókocsira dőlt egy fa, senki sem sérült meg.

Veszprémben ömlik az eső, mintha dézsából öntenék. Jég egyelőre nem esik, de a csatornák gyorsan megtelnek, a közlekedni pedig körültekintően kell a lezúduló esőtől.

A Veszprémfestre igyekvők igyekeznek mielőbb beérni az Arénába, a parkolási visznyok miatt ez nem egyszerű.

Címkék#vihar

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!