Hírek

2016.10.26. 16:12

Vigyázat, támadhatnak a zsarolóvírusok!

Legyünk óvatosak böngészés közben: ne kattintsunk ész nélkül nyereményjátékokra, senkitől nem fogunk ingyen IPhone-t kapni, hangsúlyozta a vírusokat érintő kérdésünkre Komlósi Péter, a Pannon Lapok Társasága (PLT) informatikai és projektvezetője.

Kovács Erika

A szakembert annak kapcsán kérdeztük meg, hogy a rendőrség a minap külön felhívta a figyelmet az úgynevezett zsarolóvírusokra, melyek ismét napirenden vannak, és adott esetben beláthatatlan károkat okozhatnak az informatikai rendszerben.

A rendőrség szerint az elmúlt években egyre elterjedtebbé váltak a „ransomware", magyarul zsarolóvírus programok, amelyek közös jellemzője, hogy váltságdíjat követelnek az adathordozókon általuk titkosított állományok, például képek, dokumentumok hozzáféréséért vagy a teljesen lezárt rendszer, illetve a blokkolt internet feloldásáért. A váltságdíj megfizetést általában elektronikus vagy virtuális fizetőeszközzel lehet teljesíteni. A fizetést követően a titkosítás feloldásához szükséges információkat csak az esetek elenyésző részében adják meg a kiberbűnözők. A titkosítás jellemzően feloldhatatlan. Az egyetlen megoldás a megelőzés, állította a rendőrség.

Komlósi Péter a fentiek kapcsán kiemelte: vásároljunk legális operációs rendszereket és szoftvereket, telepítsünk a gépre vírusirtót, létezik ingyenes megoldás is, és állítsuk be az automatikus frissítést, mindig frissítsük az operációs rendszert, ha kéri, legyen bekapcsolva a tűzfal.

Arról, hogy mit nem szabad tenni, aláhúzta, legyünk óvatosak a böngészés közben: ne kattintsunk ész nélkül nyereményjátékokra, senkitől nem fogunk ingyen IPhone-t kapni! Ne telepítsünk ismeretlen programot a gépre, mégha azt is ígéri, hogy azzal ingyen nézhetőek az amúgy fizetős TV csatornák. Mielőtt megadjuk a jelszót, ellenőrizzük, hogy a szolgáltató hivatalos oldalán járunk-e? E-mailben sose küldjünk el jelszót, és szóban se áruljuk el másnak, változtassuk meg a fontos jelszavakat három-négy havonta, használunk speciális karaktereket a jelszavakban, ne kattintsunk rá az e-mailben küldött linkre, csak ha 100 százalékig megbízunk a feladóban! Ne nyissuk meg az e-mailben érkező csatolt állományt, csak ha teljesen megbízunk a feladóban! – javasolta a szakember.

Mi idén áprilisban írtunk arról, hogy a veszprémi kórház informatikai rendszerét támadta meg zsarolóvírus. Az eset a műtéteket szerencsére nem, de az ambuláns betegellátást és a szakrendelést érintette, akiket későbbre kellett visszahívni emiatt. A helyreállításon egy egész hétvégén dolgoztak a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!