Hírek

2016.10.10. 20:30

Vidéki értékőrzés, értékgyűjtés - Mérlegen a Veszprém megyei és a pápai járási hungarikummozgalom

Pápakovácsi, Kup - Két Pápa környéki település, Pápakovácsi és Kup értékeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a pápakovácsi általános iskola épületének dísztermében. A Minden közösségnek vannak értékei címet viselő előadást a Nemzeti Művelődési Intézet szervezte az Értéknapok Veszprém megyében elnevezésű program részeként.

Polgár Szilárd

Elsőként Horváth Zsolt, a Pannon Térség Fejlődéséért Közhasznú Alapítvány elnöke szólt a szép számban egybegyűltekhez. A Mérlegen a hungarikummozgalom című előadásából megtudtuk, hogy Veszprém megye településeinek közel felén már van helyi értéktár. Azonban léteznek fehér foltok Pápa környékén is, ugyanakkor a Nemzeti Művelődési Intézet munkájának köszönhetően fokozatosan elindult az értéktárak létrehozása.

Sokan ellátogattak a pápakovácsi általános iskola épületének dísztermében tartott rendezvényre
Fotó: Polgár Szilárd

Horváth Zsolt után Győri Gyula, a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának munkatársa röviden bemutatta a megyei településeken létrejött gyűjteményeket. Őt Papp Tamás, a Veszprém Megyei Értéktár bizottság alelnöke, a megyei közgyűlés tagja követte, aki az értékőrzés, az értékgyűjtés fontosságáról szólt.

Ezt követően házigazdaként Burghardt Ferenc, Pápakovácsi polgármestere mutatta be a települését. Beszédében aláhúzta, hogy a helyi képviselő-testület határozata alapján a nyár elején megalakult a Pápakovácsi Értéktár Bizottság, amelynek elnöke Varga Éva Teréz, tagja Molnár Lászlóné iskolaigazgató, valamint a település polgármestere. Elsőként egy épített örökséget, az egykori Somogyi-kastélyt, és egy természeti értéket, az országos védettségű Attyapusztai-láprétet javasolják a helyi értéktárba való felvételre. A polgármesteri gondolatok után Heldné Söptei Rita Kup település értékeiről szólt, majd a program végén bemutatkozott a Vándor Sajtműhely.

A rendezvény sajtkóstolással fejeződött be, a nívós eseményen a Pezsgő Kórus is közreműködött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!