Hírek

2015.07.28. 18:12

Vezetés közben telefonált: A szabályok ellen vétő sofőrrel szemben vizsgálatot indított a társaság

Veszprém - Csaknem húsz kilométeren keresztül mobiltelefonált egy távolsági busz sofőrje, jelezte olvasónk. A Volántársaság kivizsgálta az esetet, a sofőr elismerte, hogy hibázott.

Marton Attila

Olvasónk a Sopron–Veszprém járatra szállt fel Kapuváron a közelmúltban. Elmondása szerint ritkán buszozik, de most úgy alakult, hogy igénybe kellett vennie ezt a szolgáltatást, hogy hazajusson Balatonfüredre. Amikor autóbuszon utazik, arra törekedik, hogy az első ülések egyikén üljön, ekkor is ott foglalt helyet.

– Alighogy felszálltak az utasok, még el sem indult a busz, a sofőr elővette a mobiltelefonját, és elkezdett telefonálni. Nem tetszett a dolog, mert a KRESZ-szabály úgy szól, hogy vezetés közben tilos mobiltelefont használni. Ez, gondolom, nemcsak ránk, autósokra, hanem a buszsofőrökre is vonatkozik – írta olvasónk. A sofőr a Kapuvár és Csorna közötti, csaknem húsz kilométeres szakaszon végig a fülén tartotta a telefont, és egy kézzel vezetett, sőt, a csornai körforgalmakban és kereszteződésekben sebességváltáskor egyik kezével sem fogta a kormányt, panaszolja a levélíró, aki alig várta, hogy a buszvezető végre letegye a telefont, és csak a vezetésre figyeljen, azonban csalatkoznia kellett. A sofőr még a csornai buszpályaudvarra beérve is folytatta a mobillal a telefonálást, amikor egy várakozó utas szólt, hogy szeretné betenni a csomagtartóba a csomagot, a buszvezető a telefont továbbra is a fülén tartva kelt fel a sofőrülésről.

Buszra várakozó utasok a veszprémi pályaudvaron. A felelősségét az autóbuszsofőr is elismerte. Illusztráció: Balogh Ákos

Olvasónk ekkor megkérdezte tőle, hogy Veszprémig folyamatosan telefonál-e, mire a sofőr flegmán csak annyit mondott: Még az is lehet! Az utastól végül már úgy jött vissza a buszra a sofőr, hogy letette a telefont.

Ilyen emberekre bízzuk az életünket, a szülők a gyermekeikét? A rendőrök vajon ellenőrzik a buszokat? Vagy úgy gondolják, hogy egy volán mögé ülő buszsofőrnek eszébe sem jut 15–20 kilométeren keresztül folyamatosan mobiltelefonálni, teszi fel a kérdéseket a levélíró.

Az olvasónk által leírtakkal kapcsolatban megkerestük a Volántársaságot. A járatot vezető autóbuszsofőrrel szemben kivizsgálást kezdeményeztünk, amelynek során munkavállalónk elismerte a menet közbeni telefonálást, közölte lapunkkal az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt.

A társaság jelezte, a jogszabályok és saját belső szabályzatuk is egyértelműen tiltja a menet közbeni, kézben tartott mobiltelefonnal történő telefonálást, ami alól semmiféle indok nem adhat felmentést. Az olvasónk által jelzett ügyben érintett autóbuszvezetővel szemben munkahelyi vezetője a belső szabályzat szerint eljárt. A felelősség tényét az autóbuszsofőr is elismerte.

A lapunknak küldött válaszokban kiemelik, a társaság nagy hangsúlyt helyez az autóbuszvezetők folyamatos képzésére, amelynek része a kereskedelmi és technológiai utasításokon túl a jogszabályi ismeretek frissítése is. Ennek során a gyakrabban megsértett szabályokat – mint például a telefonálást vagy dohányzást tiltó passzusokat is – felelevenítik. Szakmai sajátosság, hogy ezen oktatások hatékonyságának vizsgálata, illetve munkatársaink jogkövető magatartásának kontrollja csak az utasok visszajelzése alapján tehető meg, zárul a társaság levele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!