Hírek

2017.02.27. 11:55

Innovatív ötletek, új ismeretek - Díjazták a vetésis diákokat

Veszprém – A legeredményesebb középiskola címet is elnyerték a vetésis diákok az energetikai tanulmányi versenyen.

Kutasi Zsófia

A Budapesti Műszaki Egyetemen működő Energetikai Szakkollégium minden évben megszervezi az energetikai tanulmányi versenyt középiskolásoknak, amely három fős csapatverseny.

A Vetési Albert Gimnázium diákjai Kristóf Gábor tanár szervezésében idén harmadik alkalommal indultak a megmérettetésen.

­- Fizika fakultációs diákokat szoktam felkészíteni a versenyre, idén feleségem Kristóf Judit a 11. évfolyamos fizika fakultációsainak tanárával közösen négy csapatot szerveztünk.
Az első fordulóban online dolgoztak a csapatok három alfordulón keresztül és így jutottak a második fordulóba. 115 csapat indult országosan, és az első 25 jutott a második fordulóba. Itt két csapatunk versenyzett tovább – tudtuk meg Kristóf Gábortól.

Idén a diákok feladata az volt, hogy egy esszét írjanak egy nagyváros energetikai átalakításáról. Tavaly egy fiktív ország „energiamixét" építették fel, tavalyelőtt pedig egy családi ház fenntartását kellett elemezni energetikai szempontból.

Kristóf Gábor szerint a feladatok megoldása közben új ismeretekkel bővül a diákok tudása, emellett szélesedik az érdeklődésük:

- Miközben a tanulók felkészülnek a versenyre olyan tudást szereznek, amit középiskolában nem tanulnak. Ilyen például a mérnöki szemlélet, a megtérülés, szabványok, törvényi háttér, megvalósíthatóság, társadalmi elfogadottság fogalma. A munka során ezek voltak a legfontosabb szempontok az innovatív ötleteken túlmenően. Emellett meg kellett ismerkedniük speciális energiatermelési struktúrákkal, többek között erőmű típusokkal hazai és világviszonylatban, a legújabb energiatermelési újításokkal, az elektromos közlekedés fellendülésének hatásaival a termelésre és a hálózatfejlesztésre.

A képen a diákok balról jobbra: Gyarmati Vince, Merkli Kornél, Kristóf Mátyás, Molnár Martin, Sipos Péter, Dukai Ábel, Keszler Rajmund, Zombó Péter Fotó: Kristóf Gábor

A munkát a második fordulóban egy online videó konferencián védték meg a versenyzők. Végül a legjobb 10 csapat került a döntőbe.

- Idén is nagyon ügyesen dolgoztak a diákjaink. Két csapattal jutottunk a döntőbe, akik 4. és 5. helyezést értek el egy egész napos versengésben. Ezzel az országos összevetésben elhozták a legeredményesebb középiskola címet is. A díj egy napelem tábla volt, amit iskolai kísérletezésre, és esetleg energia termelésre is megpróbálunk majd felhasználni iskolai kísérletek szintjén – nyilatkozta Kristóf Gábor. Hozzátette: - Tanárként is sok új ismerettel bővül egy ilyen versenyre való felkészítés során a tudáshalmazunk, a versenyt nagyon jól szervezettnek tartom. Idén a mi esetünkben 8 diákot kell megemlíteni, mivel két diákunk csak a döntőig tudott részt venni a munkában, mert a kézilabda csapatunkkal is bejutottak a Diákolimpia Országos Döntőjébe, és ott kellett játszaniuk. A csapatok:

4. helyezett csapat: Sipos Péter, Gyarmati Vince, Zombó Péter, Merkli Kornél
5. helyezett csapat: Dukai Ábel, Molnár Martin, Keszler Rajmund, Kristóf Mátyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!