Hírek

2017.07.18. 19:55

Itt fogsz bulizni szerdától

VESZPRÉM Szorgos munkáskezek elkezdték Veszprém átalakítását fesztiválvárossá. Ezeken a most még kicsit csendes utcákon és tereken szerdától jókedvű embersereg fog hömpölyögni, enni-inni, és persze táncolni az Utcazene Fesztiválnak köszönhetően.

Marton Attila

Muraközy Péter főszervező elmondta, hétfőn belvárosszerte elkezdődött a színpadok felépítése, a munkálatok kedden estére befejeződtek. A közönség a megszokott helyszíneken hallgathatja a fellépőket, újdonság azonban, hogy a szervezők egy egyedi, fából készült színpadot vásároltak, amely hétfőn még a gyártósoron volt.

A színpadot a városháza épülete előtt állították fel. A fesztiválon délutánonként a versenyző utcazenészeké a főszerep, esténként többek között az Óváros téren és a Hangvilla előtt felállított nagyszínpadokon külföldi bandák zenélnek. A kínálatban az egyszemélyes blueszenekartól (Son of Dave) a balkáni zenét a rockkal ötvöző bandán (Magnifico) át a hip-hopot indie rockkal, cigányzenével és jazz-zel vegyítő együttesig (The Trouble Notes) számos stílus szerepel.

A szervezők egy egyedi, fából készült színpadot vásároltak, ezt állítja össze a városháza épülete előtt Pálfy Máté. Szerdától szombatig tizenegy helyszínen lépnek fel a zenekarok
Fotó: Pesthy Márton

Ahogy arról beszámoltunk, a látogatók biztonsága érdekében idén először útlezárások lesznek a belvárosban a fesztivál négy napján 21 órától hajnali háromig. Emiatt az Óvári Ferenc utcán, a Megyeháza téren, a Horgos utcán, a Szabadság téren, a Brusznyai Árpád utcán és a Haubner Máté parkban csak az érintett utcákban lakók, a megkülönböztető jelzést használó járművek és a tömegközlekedési járművek hajthatnak be. A rendezvény idején, szerda délutántól szombat késő éjszakáig tizenegy helyszínen több mint hatvan produkció összesen mintegy 170 koncertet ad. Az utcazenészek versenyére jelentkezőkből húsz zenekart választottak ki a szervezők, a legjobbakat a közönség és zsűri is díjazza.

Muraközy Péter, a Veszprémi Utcazene-fesztivál főszervezője elégedett az előkészületekkel
Fotó: Pesthy Márton

A zsűriben idén két nemzetközi szaktekintély is helyet kap: ismét Veszprémbe érkezik az olasz Stefano Bottoni, mellette a város utcáit járja tehetségek után kutatva a Berlinben élő, dél-afrikai Jean-Pierre Enderli is. A zsűri tagja lesz még Horváth Gergely rádiós műsorvezető és Petruska András, aki 2009-ben a szakmai zsűri győztese volt. A korábbi évekhez hasonlóan a közönség és a zsűri által megválasztott legjobb zenekarok félmillió forintot vihetnek haza.

Idén egy új elismerést is átadnak. A tavaly elhunyt Horváth Károly - aki a fesztivál egyik alapító-főszervezője volt - nevét viselő díjat és az elismeréssel járó háromszáz-ezer forintot a versenyző együttesek legjobb hangszeres zenésze kapja meg, a díjazottat a zenészek maguk közül választhatják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!