Hírek

2015.03.20. 18:38

Veszprém megyei borok versenyeztek - Somlói juhfark érdemelte ki a legtöbb pontot

Badacsonytomaj - Egy nagy arany elismerést osztottak ki a 18. alkalommal megrendezett Veszprém Megyei Palackos Borok versenyén.

Marton Attila

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Veszprém Megyei Szervezete által kiírt megmérettetésre a megyében termett szőlőből készült palackozott, illetve palackozásra szánt, címkével ellátott borokat, valamint a megye borászati üzemeiben készült pezsgőket lehetett nevezni.

A versenyre több mint kétszáz mintát neveztek, a fehérborok között a száraz tételek, az illatos fajták és a késői szüretelésű borok is szerepeltek, emellett jégborokat, rozékat és vörösborokat, valamint két gyöngyözőbort és egy pezsgőt is neveztek a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tartott viadalra, közölte Györffy Szabolcs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdásza.

A nedűket a felkért szakértőkből, helyi borászokból álló bizottságok száz pontos bírálati módszerrel értékelték Kállay Miklós, a Budapesti Corvinus Egyetem professzorának irányításával.

A versenyen idén egyetlen bor érdemelte ki a nagy arany minősítést, Pápa Lajos 2013-as évjáratú nagysomlói juhfarkja. A nagy arany mellett 22 arany minősítést osztottak ki, ezt a legalább 87 pontot elért borok kaphatták meg. A versenyen a megye mind a négy borvidéke képviseltette magát, a legtöbbet, tíz aranyat a Balatonfüred-Csopaki borvidék borászai vihettek haza. Egyaránt négy aranyat kaptak a Balaton-felvidéki, a Badacsonyi és a Somlói borvidékről érkező termelők. Az arany minősítést kiérdemelt borok között olaszrizling, chardonnay, sárga muskotály, hárslevelű, cabernet sauvignon rozé, merlot és cabernet franc is található.

A minták fele érkezett a 2014-es évjáratból, a fajták között az olaszrizling fordult elő a legtöbbször. Az aranyérmet elért borok között csupán öt tavalyi található, ez a szám kevesebb, mint a korábbi években.Az ünnepélyes eredményhirdetést a Pápai Agrárexpón tartják meg májusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!