Hírek

2017.07.26. 19:40

Helyközi közlekedés a nyári csúcsban - Tinédzserkorba léptek a buszok a megyében

KÖRKÉP - Olvasóink jelezték a minap szerkesztőségünknek, hogy Balatonfüred és Veszprém között autóbusz gyulladt ki, illetve, hogy volt, akinek lerobbant a busza és meg kellett várnia a mentesítő járatot.

Molnár Sándor

Ezek apropóján kerestük meg a közlekedési társaságot, hogy a megyében közlekedő járatok koráról, műszaki állapotáról, a karbantartások gyakoriságáról és az idegenforgalmi szezon miatt jelentkező pluszfeladatokról érdeklődjünk. Az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. végzi Veszprém megyében a menetrend szerinti személyszállítást 450 autóbusszal, melyből 90 a helyi, 360 pedig a helyközi közlekedést bonyolítja.

A települések közötti közlekedést ellátó járművek átlagéletkora a megyében 13,26 év - tájékoztatott Hegedüs-Kuti Piroska, az ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. kommunikációs csoportvezetője.

A közlekedésre alkalmas, megfelelő szintű műszaki állapotot, üzembiztonságot folyamatos karbantartással biztosítja a társaság. A végrehajtást és ellenőrzést a vonatkozó jogszabályi előírások alapján belső szabályzatok rögzítik. Ezen szabályzatok szerint a járművek műszaki és egyéb biztonsági ellenőrzése többszintű és különböző fokozatú: Egyrészt az autóbuszvezetők részéről - részben a KRESZ-előírások alapján - naponta, a feladat megkezdése előtt dokumentáltan történik az ellenőrzés.

Az utasok szállításában részt vevő járművek meghatározott időközönként többszintű és különböző fokozatú biztonsági ellenőrzéseken esnek át   Fotó: Pesthy Márton

Másrészt kéthetente szerelőaknán átvizsgálás zajlik. A szakemberek teljes körűen nézik át az alapvető biztonsági berendezések működését az egyéb karbantartási feladatok elvégzése mellett. Ezenkívül az úgynevezett I. számú műszaki szemle a jármű típusától függően meghatározott kilométer-teljesítmény megtétele után történik. Az elvégzendő feladatokat külön technikai utasítás részletesen tartalmazza.

A II. számú műszaki szemlét évente hajtják végre, mely szintén technológia alapján, mélyreható vizsgálatokat és javításokat ír elő.

Hegedüs-Kuti Piroska csoportvezető elmondta még, hogy a járatvégzés közbeni járműmeghibásodásból adódó feladatokat a forgalmi szolgálat és a műszaki szolgálat párhuzamosan végzi.

A forgalmi szolgálat az utasok célállomásra történő eljuttatását, mentését a rendelkezésre álló tartalék jármű- és gépjárművezetői állományból, esetenként társvállalattól megrendelt jármű igénybevételével hajtja végre. A műszaki szakszolgálat a jármű műszaki mentését a meghibásodástól függően helyben javítással vagy a telephelyre történő beszállítást követően elvégzett javítással biztosítja.

Kiderült az is, hogy a nyári kánikula esetén az általános karbantartási folyamatok ellátásához szükségesnél magasabb létszám alkalmazásával jellemzően nem készül a társaság. A tapasztalatok alapján az adott személyi állománnyal a felmerülő igények kezelhetőek. Ezekben a hónapokban elsősorban a hűtőrendszerek magasabb igénybevételéből adódóan alakulhatnak ki meghibásodások, melyekre a műszaki szolgálatok a nyári időszakban felkészülnek.

Az idegenforgalmi szezonban jelentkező pluszfeladatokkal kapcsolatban Hegedüs-Kuti Piroska elmondta azt is, hogy a megyét érintően két alapvető meghatározó tényezőt kell figyelembe venni. Az egyik a Balaton mint fürdőhely, a másik pedig a megye településein megrendezésre kerülő rendezvények.

A Balaton felé történő utasáramlás meghatározó tényezője az időjárás alakulása, mely alapvetően befolyásolja az érintett járatok igénybevételének mértékét. Mivel az időjárási tényező előre viszonylag jól ismert, ezért ennek tudatában igyekeznek kezelni a felmerülő utazási igényeket is.

A megyében zajló nagyobb idegenforgalmi rendezvények idején - a programokon korábban részt vevők számának ismerete alapján - a társaság készül a megnövekedett személyforgalmi igények kielégítésére, melyet a forgalmi szolgálatok a megfelelő információk ismeretében operatívan irányítanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!