Hírek

2017.04.13. 16:07

Gólyalábazás berzseléssel a Laczkó Dezső Múzeumban

Veszprém – Berzseléssel, quilingezéssel, sárgatúró kóstolással is várta az érdeklődőket a Lackó Dezső Múzeum nagycsütörtökön.

Kutasi Zsófia

A húsvéti készülődéshez kapcsolódva népi bemutatókkal, modern és hagyományos kézműves technikákkal várta a látogatókat a múzeum.

A múzeum célja, hogy élővé tegye és megismertesse a hagyományokat, játékos módszerekkel átörökítse az évszázadok óta ismert és gyakorolt tudást.

Fotó: Pesthy Márton

A rendezvényen Király András múzeumpedagógus mutatta be a múzeum néprajzi gyűjteményének különleges darabjait, emellett otthon is játszható népi eredetű játékokat is tanított. A jó hangulatú kreatív délutánon, a kézműves foglalkozásokon a modern technikák, mint az áttört tojásdíszek vagy a quillingezés mellett többek között a hagyományos berzselést is ki lehetett próbálni.

A programok a múzeumkertben és a Bakonyi Házban is folytak. Az egyik legnépszerűbb a sárgatúró kóstolás volt, de a berzselés is keresett volt. A szervezőktől megtudtuk, többen minden állomáshelyet végigjártak.

A húsvéti készülődésen az ünnepkör néphagyományai Hajdu Péter Sáti közreműködésével elevenedtek meg. A népi játékok közül a gyerekek kedvence a gólyalábazás és mocsárjárás volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!