Hírek

2017.03.25. 20:28

Kiválóan teljesítettek a Jendrassik-Venesz diákjai a gasztronómiai versenyen

Tatabánya, Veszprém – Kimagasló eredményt ért el a közelmúltban egy regionális szakmai versenyen a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Középiskolája és Szakközépiskolából négy diák.

Müller Anikó Hanga

A Tatabányai SZC Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az idén ünnepli fennállásának negyvenedik évfordulóját, a gasztronómiai versenyt ennek jegyében hirdették meg, melyre hat-hat szakács- és pincércsapat nevezett.

A veszprémi vendéglátós csapatot alkották: Fellenbech Éva (3/11.Sz) és Blénessy Viktor (3/11.Sz) szakácstanulók – felkészítőjük Andó Pál mesterszakács-szakoktató – valamint Nagy Dávid (3/11.Sz) és Tenk Szabolcs (3/11.Sz) pincértanulók – felkészítő tanáruk Papp Tamás pincér szakoktató. A szakácsok háromfogásos menüsort készítettek a régió jellegzetes alapanyagaiból, a menüsorhoz illő tányérdesszerttel.

A szép sikereket elért diákok, felkészítőikkel, balról Blénessy Viktor, Andó Pál, Fellenbech Éva, Tenk Szabolcs, Nagy Dávid, Papp Tamás Fotó: Jendrassik-Venesz iskola

A tavaszváró menüben volt házi füstölt jércemell petrezselymes bulgursalátával, roppanós csírával, sertésszűz medvehagymával töltve, bacon köntösben, édesburgonya krémmel, erdei gomba raguval, bébispenóttal, dióolajjal és pirított fenyőmaggal, vargabéles tárkonyos eper öntettel. A „Jendrás” szakácstanulók kiválóan végezték a feladatukat, megnyerték az Arany Kupát, azaz az első helyezést, ezen kívül két különdíjat is – a „Legjobb bevezető fogás” és a „Legjobb záró fogás” – kaptak.

A zsűri kiemelte a csapattagok összehangolt, szervezett munkáját, biztos eszközkezelését. A pincértanulók versenye szalvétahajtogatással kezdődött, ezt vörösbor szakszerű dekantálása, pezsgő frappírozása és a menü kártyán szereplő ételsorhoz illő díszterítés követte, ezután tükörszervízben hajtották végre a felszolgálás folyamatait.  A hideg előétel után fehérbort töltöttek, majd a főételt angol felszolgálási módban, a vendég asztalánál szeletelték fel és tálalták. A befejező fogás kínálása is látványos volt, mert nem megszokott dolog, hogy a desszertet flambírozzák, ők ezt alkalmazták. Az összeszokott igényes munka eredményes volt, a veszprémi felszolgálókat is Arany Kupával, azaz a dobogós helyezéssel jutalmazta a zsűri, és megkapták a „Legjobb élőmunka” különdíjat is. Az iskolák közötti összesített szakács-pincér versenyt is a Jendrassik-Venesz iskola nyerte, összességében így három Arany Kupával és három különdíjjal térhettek haza a diákok és felkészítőik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!