Hírek

2017.05.09. 11:11

Veszprém lehet Európa kulturális fővárosa - Készül a pályázat

Az Európa kulturális fővárosa pályázatra kidolgozott program hosszú távon meghatározhatja a város és a térség jövőjét, jelentette ki Porga Gyula polgármester a pályázat feladatairól tartott tájékoztatón.

Marton Attila

Porga Gyula polgármester elmondta, 2023-ban ismét magyar város is betölti az Európa kulturális fővárosa (Ekf) címet. Hozzátette, Veszprém jó eséllyel indul a pályázaton, amelynek anyagát több mint egy éve szakértőkkel készítik elő. Kiemelte, a pályázat akkor lehet sikeres, ha megjelennek benne a veszprémiek és a környéken élők javaslatai, ötletei, ennek érdekében a város és a térség fesztiváljain, nagyobb rendezvényein kérdőíveket tölthetnek ki a lakók arról, milyen megyeszékhelyet képzelnek el a 2020-as években. A címet városok szerzik meg, de Veszprém térségi pályázatot ad be, ennek érdekében együttműködési megállapodást kötöttek a Balatoni Szövetséggel, és Porga Gyula személyesen találkozik a térség településeinek polgármestereivel. A pályázatban infrastrukturális beruházások és kulturális programok egyaránt szerepelnek.

Mészáros Zoltán, a veszprémi Ekf-pályázat programigazgatója elmondta, a program kulturális részének kidolgozásában tizennégy tagú művészeti tanács vesz részt. Kováts Péter hegedűművész a klasszikus zene képviselőjeként kapott helyet a tanácsban, a színházművészetet Oberfrank Pál és Vándorfi László színházigazgatók, a könnyűzenét Muraközy Péter, a képzőművészetet Hegyeshalmi László képviseli. A gyerek- és családi programok terén Székely Andrea bábszínházi igazgató ötleteire, míg az irodalmi életet érintően Ladányi István (Sziveri Intézet) tanácsaira számítanak. Salgó Adrienn a Káli-medence kulturális és gasztronómiai ismerőjeként, míg Cserép László a balatonfüredi kulturális élet emblematikus szereplőjeként kapott helyet a testületben. Márkusné Vörös Hajnalka levéltáros véleményére a helyi történeti és kulturális örökség területén számítanak, Neveda Amália az Agóra igazgatójaként a helyi társadalom megszólításában kap szerepet. A testület tagja lesz továbbá Horváthné Kecskés Diána, a családsegítő igazgatója és Laposa Bence borász, a Balatoni Kör képviselője.

A pályázat nagyköveti népszerűsítésére tizenkét országosan elismert, a városhoz és a térséghez kötődő személyt kérnek fel, a megkeresést már elfogadta Miklósa Erika operaénekes, Likó Marcell zenész és Vásáry Tamás zongoraművész. Mészáros Zoltán elmondta, nyár közepére szeretnék összeállítani a pályázat programvázlatát. A 2023-as Ekf-címről 2018-19 fordulóján hoznak döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!