Hírek

2017.08.15. 13:16

Mutatjuk mennyiért találhatunk kiadó lakást az egyetemi városban!

KÖRKÉP A lakásbérleti díjak emelkedése a vidéki régiókat sem kerüli el, Veszprémben 21 százalékos emelkedés tapasztalható - derül ki az Otthontérkép legfrissebb elemzéséből.

Molnár Sándor

Az elmúlt hetekben robbanásszerűen nőtt a kiadó lakások kínálata. Augusztus elején országszerte már több mint 10 ezer kiadó lakást kínáltak bérlésre, ami 11 százalékkal haladja meg a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése előtti kínálat szintjét. Az albérletpiac nagyon élénk júliusban és augusztusban, elsősorban a felsőoktatási tanév kezdete miatt. A kereslet óriási, a kínálat is nőtt és a bérleti díjak is emelkedtek az ingatlan.com elemzése szerint.

Az Otthontérkép Csoport vizsgálatából az derült ki, hogy a fővárosban az átlagos bérleti díj 150-160 ezer forint, ami csaknem 50 százalékkal magasabb, mint a legdrágább vidéki egyetemi város árszínvonala. Veszprémben nagyjából havi 100 ezer forintot kérnek a bérbe adók, természetesen a teljes lakhatási költséghez hozzá kell még számolni a rezsit is.

A Pannon Egyetemre idén körülbelül 2000 fő nyert felvételt, többségük a veszprémi képzések valamelyikén kezdi meg tanulmányait. A városhoz kötődően hat kollégiuma van az intézménynek, amelyből egy Budataván található, kettő pedig szakkollégiumként működik. Többek között a Hotel Magister 720 fő, a Központi Kollégium 460 fő, a Várfok Kollégium 105 fő és a Hotel Nereus 92 fő elhelyezését biztosítja. Nagyjából 1500 hallgató elszállásolását tudják tehát megoldani, de ebbe a számba beletartoznak a felsőbb évesek is.

Ha több diák összeáll,  kedvezőbb feltételekkel lehet szálláshoz jutni Illusztráció: Shutterstock

- A most felvételt nyert hallgatók, ha jelentkeznek a kollégiumba és minden feltételnek megfelelnek, akkor az utóbbi évek tapasztalata az, hogy majdnem mindenkit fel is tudunk venni. Azoknak a diákoknak, akik nem nyernek felvételt, a hallgatói önkormányzat információs rendszere segít az albérletkeresésben, ahová az albérletet kínálók fényképpel és leírással fel tudják tölteni az albérleteket - tájékoztatott Gombás Kornél, a Pannon Egyetem Rektori Kabinet kommunikációs és marketingreferense.

A tapasztalatok szerint a Stadion, az Egyetem és az Ördögárok utcában, tehát az Egyetemvárosban elég markánsak a bérleti díjak. Természetesen ez függ a lakás minőségétől, és ha valaki huzamosabb ideig lakik az adott helyen, kedvezőbb feltételeket alkudhat ki magának. A Cholnoky- és a Haszkovó-lakótelepen, az egyetemtől kicsit távolabb már alacsonyabb az albérletek árfekvése.

Az egyetemhez közeli albérletek havonta 60-150 ezer forint plusz rezsi díjért vehetők ki. Saját keresés alapján a 80 ezer forintos havi díj volt a legjellemzőbb, de kínálnak egyszobásat 75 ezerért, míg négyszobás albérletet 220 ezer forintért is. Utóbbi esetében, ha több diák összeáll, akkor nyilván kedvezőbb feltételekkel lehet szálláshoz jutni. A Pannon Egyetem HÖK Albérleti Információs Rendszerében 33 ajánlat szerepel jelenleg, az utolsó öt között található albérlet már 14 ezer forint havi díjért fejenként. Az alacsony összegért négy diák jelentkezését várják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!