Hírek

2017.06.16. 07:51

A munkásait és másokat is veszélyeztetett az építésvezető

Vádemelés egy biztonsági intézkedéseket elmulasztó építésvezetővel szemben.

A Pápai Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat egy pápai társasház építésvezetőjével szemben, mert a férfi a ház állványzatának megfelelő rögzítéséről nem gondoskodott, s ezzel közvetlen veszélynek tett ki másokat, illetve mulasztása miatt az egyik dolgozó sérüléséket szenvedett.

A vádirat szerint az állványzatot 2016 áprilisában állították fel az épülő ház utcafronti részén, azonban nem rögzítették hozzá a falhoz és oldalról sem támasztották ki.

Az állványzatra a betonacélszerelési munkák elvégzéséhez is szükség volt, amelyek a felállítást követő harmadik napon kezdődtek. Az építésvezető a dolgozóknak megmutatta, hogy a kész falazatba hova építsék be a vasanyagot, arra azonban nem hívta fel a figyelmüket, hogy az állványzat nincs megfelelően rögzítve.

A sértettek a délutáni órákban jutottak oda, hogy az utcafronti oldal felső részein is elvégezzék a munkát, melyhez az állványt is igénybe kellett venniük. Háromméteres magasságban dolgoztak a betonkoszorú elhelyezésén, amikor az állvány eldőlt. Az egyik sértett az állvánnyal együtt a földre zuhant, társa – észlelve az állvány távolodását a faltól – a fal tetejére fellépett, míg harmadik munkatársuk a zsaluzatban megkapaszkodva kerülte el a leesést.

A baleset következtében az állványzattal együtt földre zuhant sértett nyolc napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett, továbbá az eldőlt állvány az utcán parkoló két személygépkocsit rongált meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!