Hírek

2017.08.13. 20:00

Vérüket adták a hazáért - Főhajtás mellett köszöntötték a 25 éves Pápai Huszáregyesületet

PÁPA - A magyar történelem vérrel íródott. Olyan hősök írták a történelmünket, akik méltók arra, hogy megemlékezzünk róluk - fogalmazott a Pápai Hősök Napján mondott beszédében Ádám Barnabás, a Magyar Honvédség ezredese, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka.

Polgár Tibor

Az idei Pápai Történelmi Napok második napja - ami egyben a Pápai Hősök Napja is volt - a Bajvívó téren vette kezdetét, ahol Áldozó Tamás, Pápa polgármestere köszöntötte az egybegyülteket és a 25 éves helyi huszáregyesületet. Mint mondta, a jubiláló hagyományőrző egylet sokat jelent a városnak, tagjai rendszeresen részt vesznek, közreműködnek anemzeti ünnepeinken, a megemlékezéseken. - Köszönettel tartozunk a Pápai Huszáregyesületnek a hiánypótló hagyományőrző tevékenységükért, további eredményes működést kívánunk számukra! - hangsúlyozta a polgármester.

 

A 25. évfordulóját ünnep-lő civil szervezet nevében Bedők János hagyományőrző huszár százados szólt a jelenlévőkhöz. Elmondása szerint megalakulásukkor a nemzeti múltunkban dicsőséges szerepet vállaló huszárság bemutatását tűzték ki célul, az ismereteikhez, lehetőségeikhez mérten a valóságot megközelítő ábrázolással. Ezt követően Bedők János részletesen ismertette a Bajvívó téren felsorakozott hagyományőrző alakulatokat, melyek tagjai a fontosabb történelmi korszakok magyar katonai ruházatát, fegyverzetét, felszerelését viselték.

A legnagyobb számban a huszárok képviseltették magukat, ami azért sem véletlen, mivel 1884-től egészen az első világháborúig Pápán állomásozott a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred parancsnoksága és I. osztálya. 1914 augusztusában halálmegvető bátorsággal indult vakmerő lovas rohamra az orosz fronton, Gorodok-Satanownál a huszárezred, amely azonban az ellenség fegyvertechnikai fölénye, heves géppuskatüze miatt nagy veszteségeket szenvedett el és végül nem tudta áttörni az oroszok biztosító vonalát. Elsősorban a 7. pápai ezred tiszteletére alakult meg 1992. június 30-án a Pápai Huszár Egyesület.

 

A hősök napja programja a Korvin utcában folytató-dott, ahol Lubienszki Jánosnak, a 7. Honvéd Huszárezred parancsnokának emléktábláját koszorúzták meg a megemlékezők. Innen az Esterházy út és a Szent István út kereszteződésénél lévő első, illetve második világháborús emlékműhöz vonultak az egybegyűltek. Itt ugyancsak koszorúztak, Ádám Barnabás pedig beszédet mondott. A Magyar Honvédség ezredese kiemelte: a hősiesség példát jelent. - Olyan példát, amely kihat a jelenkorra, a jövőre és a múltra is. Hiszen a múlt-
ból példát meríthetünk ahhoz, hogy a jelen kihívásait megválaszolhassuk - fűzte hozzá a szónok. Érdekességként megjegyezte, 17 olyan alakulat létezik a NATO-ban, amit magyarok, vagy magyar mintára szerveztek.

- Huszár az, akinek hű kedélye mellett bátor szíve van. Erős karjában és lovában bízik, és utóbbit önmagánál is jobban szereti, ápolja. Aki minden körülmények között, merész elhatározásra képes és ezt nyomban gyors tettel követi. Nem ismeri a nehézséget, a támadás az ő lételeme, még a hátrálásban is csak eszközt lát arra, hogy kedvezőbb viszonyok között újból támadhasson - idézett beszédében Ádám Barnabás az 1899-es keltezésű huszár altiszti kézikönyvből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!