Hírek

2016.02.17. 18:01

Vértől vöröslött a Tapolca-patak?

Pápa - Állati vérrel szennyezett víz került a pápai húsgyárból a Tapolca-patak vizébe – jelezte egyik olvasónk. A cég tájékoztatása szerint valószínűleg a szennyvízcsatorna-rendszerükben bekövetkezett dugulás okozta a rövid ideig fennállt problémát.

Polgár Tibor

A Tapolca-patak érintett szakasza a Lehel utca mentén fut a Malom utcáig lefedve, pénteken délután itt tapasztaltak vértől vöröslő vizet, amit fényképekkel meg is örökítettek. Másnapra már ismét tiszta volt a víz. Ottjártunkkor az egyik itteni lakos elmondta, tapasztalatai szerint évente nagyjából egyszer, kétszer fordul elő, hogy állati vér kerül a Tapolca-patak vizébe. Ilyenkor gyakran látni patkányokat a környéken és a terjengő szag is zavaró.

Fotók: Pápua City

Megkeresésünkre Megyeri László, a Pápai Hús Kft. "f. a." műszaki igazgatója elmondta, vasárnap ő is találkozott az esetről készült fotókkal, amik felkerültek a világhálóra, de ekkor már az is olvasható volt az érintett közösségi oldalon, hogy aznap reggel sem látták nyomát szennyeződésnek. – Ennek ellenére hétfőn kiküldtük a helyszínre az egyik munkatársunkat, hogy dokumentálja, fényképezze le a fennálló helyzetet, ám ekkor is tiszta volt a Tapolca-patak vize. Azonnal elkezdtük megvizsgálni az esetet. Utólag annyit tudtunk kideríteni, hogy pénteken sertésvágás volt a gyárban, ilyenkor estébe nyúlóan takarítanak a dolgozóink. Így tettek most is. Az szennyvízelvezető csatornánkban 15-16 óra között dugulás keletkezett, és valószínűleg a felszínen átfolyás történt a csapadékvíz-elvezető csatornánk felé. A munkatársaink megszüntették a dugulást, de nem vették észre, hogy vérrel szennyezett víz került a csapadékvíz-elvezető csatornába. Ez a helyzet addig állhatott fenn, amíg el nem hárították a dugulást, tehát a visszanyomozott információk alapján egy rövid időintervallumról lehetett szó – nyilatkozta a Naplónak Megyeri László.

A világhálóra felkerült fotók szerint így nézett ki a Tapolca-patak vize a Lehel utcában pénteken délután. A víz rövid ideig lehetett vörös színű, ugyanis másnap már nem tapasztaltak szennyeződést az érintett szakaszon

Kérdésünkre hangsúlyozta, a pápai húsgyárnál ritkán fordul elő ilyen probléma, de nem tagadta, hogy korábban volt már rá példa. – Emlékszem olyan esetre, amikor kicsit zsíros vagy véres volt a Tapolca-patak vize, akkor ezt rögtön jelezték a környékbeliek a portánknál, így gyorsabban tudtunk intézkedni. Most nem ez történt, és sajnos a saját dolgozóink se vették észre a problémát. Elnézést kérünk érte, ha akaratunkon kívül kellemetlenséget okoztunk! – fogalmazott a Pápai Hús Kft. "f. a." műszaki igazgatója.

 

 

Képalá:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!