Hírek

2017.02.18. 16:00

Sümegen már épül a tanuszoda

Sümeg - Január eleje óta folyamatosan dolgoznak a tanuszoda kivitelezésén. A létesítmény az idei őszön készülhet el a tervek szerint.

Tóth B. Zsuzsa

Amint azt Végh László polgármestertől megtudtuk, a tavaly májusi alapkő letételt követően hamarosan kiderült, hogy rendkívül vizes a tanuszoda területe. A különféle vizsgálatok és a különleges kivitelezési technológia engedélyezése, valamint az emiatt megemelkedett fedezet biztosítása hozzávetőlegesen fél évet vett igénybe.

Amíg ezen háttérmunkák folytak, állt a kivitelezés, a folytatáshoz csak tavaly év végére állt rendelkezésre minden szükséges engedély és összeg. A munka így ez év elején indult újra és azóta folyamatos. A 25 méter hosszú, versenyek rendezésére szintén alkalmas nagymedence és a mellette kialakítandó kisebb és sekélyebb másik medence kivitelezése elkezdődött. A tanuszoda egyik üvegfala elmozdítható lesz, így a nyári melegben szinte strandként üzemel majd az új létesítmény.

A korábban kiírt tíz hónapos kivitelezési idő a fentiek miatt nem tartható, de a tervek szerint még az idei év végére elkészülhet a tanuszoda, amelyet eredetileg már akár idén szeptemberre átadhattak volna.

Végh László polgármester a tanuszoda medencéinek kivitelezését szinte naponta szemmel tartja
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Pillanatnyilag az úgynevezett szád falak, azaz a speciális vízzáró fém lemezes falak eltávolítása folyik, azok többek közt vízbetöréstől óvják a medencét. Közben elkezdték a nagymedence vasbeton szerelését, valamint az épület alapozását. A tanuszoda területén a város egyelőre nem tervez további, szabad téri medencéket építeni. Viszont amennyiben később lesz rá lehetőség, a hely adott hozzá. Addig is a Zöld város projekt keretében az uszodától nyugatra eső területen rekreációs park kialakításához számít pályázati támogatásra a város. A területen tavat alakítanának ki, valamint kültéri fitnesz parkot és kocogó pályát. A leendő tanuszoda közelében van a sportpálya, annak szomszédságában pedig hamarosan kézilabda csarnok épülhet.

A létesítmény másik oldalán álló öreg malom épületet megvásárolták, a városvezetés abban szálláshelyek kialakítását tervezi a jövőben.

A sümegi tanuszoda medencéi alatt azok tavalyi kiásásakor vizesedés jelentkezett. Azonban a szakemberek szerint nem talajvíz okozza a a problémát. Inkább amiatt áll a víz, hogy a mélyben a vízzáró agyagréteg nem engedte le a tavaly esett sok csapadékot. Amellett a közeli forrás vize is a strand mellett folyik el. Az agyagréteg fölötti laza szerkezetű talajban pedig megállt a víz. Elengedhetetlennek bizonyult a speciális szigetelés, dréncsövezéssel oldják meg a vízelvezetést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!