2015.02.19. 18:40
Védik az egészségünket - Rendelet a hidrogénezett olajok túlzott bevitele ellen
Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának száz grammjában a transzzsírsavak mennyisége több két grammnál.
Egyéves türelmi idő után járt le szerdán a tavaly elfogadott rendelkezés, amely azokra az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Emelik a koleszterinszintetet, elsősorban ezért károsak a transzzsírsavak, mondta érdeklődésünkre Nemes Georgina dietetikus, a Bóbita óvoda élelmezésvezetője. A túlzott transzzsírsav-bevitel az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában is felelős.
A Bóbita óvodában Antal Lilla és Bocskay Boglárka reggelizik (Fotó: Balogh Ákos)
A transzzsírok a növényi olajok ipari mesterséges keményítésével, másnéven hidrogénezésével keletkeznek. A gyártók így teszik a folyékony halmazállapotból szilárddá például a margarinokat, magyarázza a dietetikus. Elmondta, a napi átlagbevitel Magyarországon régebben két-három gramm volt, de ma már akár 20-25 grammot is bevihetünk a szervezetünkbe, ha nem figyelünk oda. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő, írja közleményében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. Ma már egyre több gyártó kever olyan zsírokat – például trópusi zsírokat – a margarinokhoz –, amelyek szobahőmérsékleten is szilárdak, és ezért nem kell azokat hidrogénezni.
Nemes Georgina hangsúlyozza, a transzzsírsavak a természetben is megtalálhatók, például a kecsketejben és tehéntejben is. Ha az olajokat hevítjük, szétesnek a kötések, ezért a bő olajban sült ételekben is megtalálható. A veszprémi dietetikus felhívta a figyelmet, hogy ne használjuk fel többször a sütési zsiradékot, mert ilyenkor is sok transzzsírsav keletkezik.
Az Európai Unióban hazánk az ötödik ország, ahol rendeletileg szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét.