Hírek

2015.02.19. 18:40

Védik az egészségünket - Rendelet a hidrogénezett olajok túlzott bevitele ellen

Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának száz grammjában a transzzsírsavak mennyisége több két grammnál.

Marton Attila

Egyéves türelmi idő után járt le szerdán a tavaly elfogadott rendelkezés, amely azokra az előre csomagolt élelmiszerekre vonatkozik, amelyeket a jogszabály életbe lépésekor már legyártottak. A rendelkezés azokra az olajokra, zsírokra, zsíremulziókra terjed ki, amelyeket önmagukban vagy valamely élelmiszer összetevőjeként szánnak a fogyasztónak. Emelik a koleszterinszintetet, elsősorban ezért károsak a transzzsírsavak, mondta érdeklődésünkre Nemes Georgina dietetikus, a Bóbita óvoda élelmezésvezetője. A túlzott transzzsírsav-bevitel az érelmeszesedés, a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kialakulásában is felelős.

A Bóbita óvodában Antal Lilla és Bocskay Boglárka reggelizik (Fotó: Balogh Ákos)

A transzzsírok a növényi olajok ipari mesterséges keményítésével, másnéven hidrogénezésével keletkeznek. A gyártók így teszik a folyékony halmazállapotból szilárddá például a margarinokat, magyarázza a dietetikus. Elmondta, a napi átlagbevitel Magyarországon régebben két-három gramm volt, de ma már akár 20-25 grammot is bevihetünk a szervezetünkbe, ha nem figyelünk oda. A kockázatos termékek között a legnagyobb arányban kekszek, nápolyik, teasütemények, csokoládé ízű termékek, szaloncukrok és cukrászsütemények fordultak elő, írja közleményében az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet. Ma már egyre több gyártó kever olyan zsírokat – például trópusi zsírokat – a margarinokhoz –, amelyek szobahőmérsékleten is szilárdak, és ezért nem kell azokat hidrogénezni.

Nemes Georgina hangsúlyozza, a transzzsírsavak a természetben is megtalálhatók, például a kecsketejben és tehéntejben is. Ha az olajokat hevítjük, szétesnek a kötések, ezért a bő olajban sült ételekben is megtalálható. A veszprémi dietetikus felhívta a figyelmet, hogy ne használjuk fel többször a sütési zsiradékot, mert ilyenkor is sok transzzsírsav keletkezik.

Az Európai Unióban hazánk az ötödik ország, ahol rendeletileg szabályozzák az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!