Hírek

2016.09.27. 12:32

Vasárnap szavazás!

Veszprém- Vasárnap lesz a népszavazás, kampánycsend nincs. Az érvényességhez a választópolgárok több mint felének érvényes szavazata szükséges.

Balla Emőke

Az október 2-i népszavazáson reggel 6 órától 19 óráig lehet szavazni abban a szavazókörben, a melyben a választó szerepel a névjegyzékben. Veszprémben közel 48 ezer választásra jogosult polgár 56 szavazókörben adhatja le voksát, tájékoztatott Mohos Gábor. 

A helyi választási iroda vezetője elmondta: nincs kampánycsend, de aznap nem lehet választási gyűlést tartani, politikai reklámot közzé tenni, valamint közterületen kampánytevékenységet folytatni a szavazókör bejáratától számított 150 méter sugarú körben.

Szavazni akkor lehet, ha a szavazatszámláló bizottság ellenőrizte a választópolgár személyazonosságát és személyi azonosítóját (régi nevén személyi szám) vagy lakcímét és megállapította, hogy a választópolgár szerepel a névjegyzékben. Személyazonosság és személyi azonosító vagy a lakcím csak érvényes igazolvány valamelyikével igazolható, érdemes azt a népszavazás előtt mindenkinek ellenőrizni, hívta fel a figyelmet Mohos Gábor. Veszprém város szavazóköreinek címében a legutóbbi választás óta változás nem következett be. A szavazás napján voksolni csak tollal, egymást metsző két vonallal lehet. 

Az országos népszavazás érvényességéhez a választópolgárok több mint a felének érvényes szavazata szükséges. A népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényes szavazatoknak több mint fele azonos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!