Hírek

2015.05.13. 06:20

Várpalotai azbeszt ügy: rendkívüli ülést tart a képviselő-testület

Várpalota – A Fejér, illetve a Pest Megyei Kormányhivatal vezetői szerint minden a szabályok szerint történt az inotai hulladéklerakó ügyében, az azbeszt tartalmú hulladékot a szabályok szerint, jogszerűen szállítják Várpalotára. A képviselő-testület másképp látja a kérdést, nem bíznak benne, hogy nem kerül a levegőbe mérgező anyag.

Szabó Péter Dániel

Szerdán reggel hét órakor kezdte rendkívüli ülését Várpalota képviselő-testülete. A 2015. évi nyári szociális gyermekétkeztetési pályázaton való részvétel elfogadása után rögvest az inotai hulladéklerakó ügye volt a téma. Talabér Márta polgármester a megjelent Fejér, illetve Pest megyei kormányhivatali vezetőkre elmondta: talán bölcsebb lett volna, ha a mai megbeszélés egy hónappal előbb történik. - Megoldottak egy helyzetet egy településen, ám a problémát áthúzták egy másik településre úgy, hogy előzetesen sem a lakosságot, sem a város vezetőit nem tájékoztatták. Ebbe az ügybe ugyanis az önkormányzatot semmilyen szinten nem vonták be – tette hozzá Talabér Márta.

Tarnai Mihály, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, Pest megyei kormánymegbízott ismertette a kármentesítési ügy előzményeit. Elmondta, a kármentesítési pályázat kiírása után március végén írták alá a közbeszerzési eljáráson győztes Partner Depóniával a szerződést. A legszigorúbb uniós előírásoknak megfelelően történik a szállítás és az elhelyezés, a kiporzás megakadályozása érdekében folyamatosan speciális anyaggal locsolják és fóliázzák az azbeszt tartalmú anyagot, ami így nem veszélyezteti a környéken élők egészségét.

Tarnai Mihály Pest megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, a legszigorúbb uniós előírásoknak megfelelően történik a szállítás és az elhelyezés 
Fotó: Szabó Péter Dániel

Moldován János, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály szakmai főosztályvezető helyettese elmondta, a lerakó hulladékkezelési engedélyét módosították, így ezen a hulladéklerakó típuson van lehetőség a jogszabályi előírások szerint azbeszt tartalmú hulladék elhelyezésére. A szigorú előírásokra ő is felhívta a figyelmet. Elmondta, kötőanyaggal locsolják a hulladékot, amelyet veszélyes anyag szállítására alkalmas teherautókkal lehet csak szállítani. 33 ezer tonna érkezik összesen, 3-6 hónap a szállítási idő. Kizárt, hogy azbeszt rostok kerüljenek a levegőbe, ezt az üzemeltető is elfogadta. Az engedélyezési eljárásban a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervét vonták be.

Moldován János, a Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztály szakmai főosztályvezető helyettese elmondta, 14 civil szervezet kapott előzetesen tájékoztatást az ügyben. Köztük egy várpalotai sem volt

Ezt követően jöhettek a kérdések, a képviselők több témában is kíváncsiak voltak Moldován János álláspontjára. Hogyan és miért esett a választás Inotára, s miért nem tájékoztattak előzetesen a város lakóit és képviselőit? Miért kell ilyen messze szállítani ezt a különösen veszélyes anyagot? Hogyan hozhatnak veszélyes hulladékot egy kommunális hulladék elhelyezésére alkalmas lerakóba? Hogyan ellenőriznek? Tovább akarják rontani a várpalotai lakosság egyébként is súlyos megbetegedési mutatóit? Így is az átlagnál magasabb a tüdőrákosok aránya a településen, hangzott el.

Szűcs Károly, az inotai hulladéklerakót üzemeltető Partner Depónia Kft. ügyvezetője (balra) a testületi ülésen. Mellette Kádár István önkormányzati képviselő

Moldován János elmondta, 14 környezetvédelemmel foglalkozó civil szervezet kapott előzetesen tájékoztatást, azokat, akik az adatbázisukban szerepeltek. Közülük egy várpalotai egyesület sincs, ők nem voltak regisztrálva a hivatal rendszerben. A hatóságnak nem érdeke, hogy ne tájékoztasson, emelte ki a főosztályvezető-helyettes. Az egységes hatósági engedélyt – hogy erre a célra kiépített kazettában azbeszt tartalmú hulladékot fogadhat - minden szabály betartásával kapta meg a Partner Depónia Kft. A szabályok betartását rendszeresen ellenőrizni fogjuk. - A hulladék ugyan veszélyes, ám nagy egészségügyi kockázatot nem jelent a szigorú Európai Uniós előírások miatt. A megérkezést követően rögtön letakarják, nem kerülhet azbeszt a levegőbe  – jegyezte meg Moldován János.

Bognár József, a környezetvédelmi és természetvédelmi főosztály komplex engedélyezési osztály vezetője elmondta, komoly, három szintű a védelem, a kérelmező részletesen bemutatta hogyan fogja végezni ezt a tevékenységet, csak azt követően kaphatta meg az engedélyt. A rendszeres ellenőrzéseken is kiemelten figyelünk majd erre. Mi csak az engedélyt adtuk ki, arról nincs információnk, hogy miért esett a választás Inotára, s miért hozzák ilyen messziről az azbeszt tartalmú anyagot.

Simon László Fejér megyei kormánymegbízott kiemelte, ő személyesen garantálja a jövőben, hogy rendszeresek, akár mindennaposak lesznek az ellenőrzések, hogy az egészségre káros anyag semmiképp se kerülhessen a palotai levegőbe

Simon László Fejér megyei kormánymegbízott elmondta, engedélyezési szervként kapcsolódtak be a folyamatba, ettől függetlenül kiemelten fontosnak tartja a tájékoztatást. Ő személyesen garantálja a jövőben, hogy rendszeresek, akár mindennaposak lesznek az ellenőrzések, hogy az egészségre káros anyag semmiképp se kerülhessen a levegőbe.

Szűcs Károly, a Partner Depónia Kft. ügyvezetője részletesen ismertette a hulladék elhelyezésének folyamatát. Elmondta, munkatársaik folyamatosan szálmegkötő anyaggal permetezik az ideszállított anyagot, így kizárható, hogy a levegőbe kerüljön az azbeszt. Ezt egyébként a lerakó területén is folyamatosan mérik.

Moldován János kiemelte, 2015. december 31-ig szól a lerakó engedélye az azbeszt tartalmú hulladék elhelyezésére, ráadásul egy meghatározott mértékre szól, azaz ha végeztek a projekttel végleg lezárják a kazettát. Simon László kormánymegbízott hozzátette, nincs titok, nincs elfedni való információ, főképp az egészség- és a környezetvédelem ügyében.

Ignácz Anita várpalotai jegyző elmondta, sem lehetősége, sem esélye nem lett volna jegyzőként arra, hogy megakadályozza az engedély kiadását, az ügy hátteréről sem kapott tájékoztatást az érintett hatósági szervektől. Talabér Márta elmondta, az alapvető probléma, hogy nem kapott információt az önkormányzat, s hiába más hivatalok az illetékesek, az emberek a városi önkormányzatot keresik és találják meg, hiszen ők vannak itt helyben. Ez egy lehetetlen állapot, hosszú távon nem fenntartható.

Rövid szünet után folytatódott a rendkívüli ülés.

Falussy Sándor önkormányzati képviselő hozzászólásában elmondta, ugyan megszülettek már az engedélyek, ám a hajó még nem ment el. - A hivatal környezetvédelmi részlege úgy adta ki az engedélyt, hogy jóhiszeműen elhitte: a környezetre és az egészségre nem jár veszéllyel a lerakás. Ez azonban nem igaz, két hektáron 30 ezer tonna hulladék áll majd. Senki nem gondolhatja, hogy ez le lehet permetezni úgy, hogy nem szállnak majd az azbesztrostok. Olyan engedély alapján végzi a cég ezt a tevékenységet a lerakóban, ami valótlan állításokon alapul. A másik kérdés, hogy miért ment ilyen gyorsan a dolog, s miért lett lejátszva? Azt gondolom, hogy ez jó részben a pénzről szól. Van 1,3 milliárd forint uniós pénz, amit gyorsan el kell költeni. Részünkről finomkodásnak már nincs helye. A pártok részéről is összefogásra van szükség a siker érdekében, nem egyéni partizánakciókra a rövid távú politikai haszon érdekében – hangsúlyozta Falussy Sándor.

Talabér Márta polgármester elmondta, az önkormányzat ne vegye magára a dolgot. - Egységesnek kell lenni, ebben teljes mértékben egyetértünk, de az ügyet vigye végig a Pest Megyei Kormányhivatal, akik egészen eddig kihagytak belőle minket – mondta el a polgármester.

Galambos István képviselő is az egységes állásfoglalást támogatta, mint elmondta, ez tényleg nem pártpolitikai ügy. Az információ hiánya miatt a képviselő-testület is ugyanolyan áldozata az egész folyamatnak, mint az egész város.

Deák Istvánné képviselő szerint a gyorsaság, az elsietett döntések oka biztosan az EU-s pályázati pénzek azonnali felhasználása, ami egyben feltárja a hivatalok működésében lévő anomáliákat is. - Tartok tőle, hogy az inotai salakdomb megbontásával további problémák előtt áll a város. Évtizedeken át megszenvedték ezt a helyiek. Egyetértek Falussy Sándorral. Ha egy hulladékhegy tetejét lepermetezik, az nem jelenti azt, hogy az egész felületen megkötötték az azbeszt rostokat. Hiszen azt mozgatják, forgatják, s ha nem lenne veszélyes nem kellene zárt teherautókban szállítani. Még nincsen minden veszve, vizsgáljuk meg a kérdést alaposan. Csütörtökön 17 órakor egy inotai civil szervezet kezdeményezésére lakossági fórumot tartunk a faluházban, ahol Szűcs Károly, a Partner Depónia Kft. ügyvezetője is tájékoztatást ad majd a lakosságnak az ügy részleteiről.

Szalai Mariann képviselő elmondta, az azbeszt hosszú távon okoz komoly problémákat, így nem mi, hanem a gyermekeink és unokáink fogják megszenvedni mindezt. Háziorvosként az ÁNTSZ jelentésből tudom, hogy Várpalotán az országos átlagnál is magasabb a vastagbél daganatos betegek száma, ez pedig bizonyítottan az egykori sugárzó salakdomboknak köszönhető. Az utóbbi időben a tüdőrákos megbetegedések száma is hirtelen megemelkedett. A testület nevében írnunk kell az ÁNTSZ-nek.

Kádár István képviselő elmondta, fel van háborodva a történteken, s a Pest Megyei Kormányhivatal hozzáállásán, akik nincsenek tisztában azzal milyen nagy horderejű ügyről van szó.

Szűcs Károly ügyvezető elmondta, hétfőn az első beszállítás során végeztek már méréseket, s az azbeszt értéke a kimutatási határérték alatt volt a levegőben.

(A képviselő-testület a tanácskozást zárt ülés keretében folytatja, információink szerint közös határozatot joznak az ügyben.)

Határozatban követeli az önkormányzat, hogy állítsák le az azbeszt tartalmú hulladék szállítását Várpalotára

A várpalotai önkormányzat határozatban szólítja fel a megbízó Pest Megyei Kormányhivatalt, hogy azonnal állíttassa le az azbeszt tartalmú hulladék elhelyezését az inotai lerakóban. Részletek itt

"A tevékenység leállításának alapja nincs"

Cikkünk kapcsán közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz a Pest Megyei Kormányhivatal. Ebben leírják, a vállalkozóval megkötött szerződés szerint – mivel szerződésszegő magatartás a tevékenység során ezidáig nem történt – a tevékenység leállításának alapja nincs.

A közlemény szerint 2014 decemberében a kormány határozatban döntött arról, hogy mintegy 1,3 milliárd forintot különít el a Zagyvaszántó-Lőrinci-Selyp-Petőfibánya-Hatvan térségben azbeszttartalmú építési hulladék miatt kialakult, ártalmas hatásokkal járó környezeti-egészségügyi helyzet megszüntetésére. A feladat végrehajtására a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának jogelődjét, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőséget jelölte ki.

A jogszerűen lefolytatott, sikeres közbeszerzési eljárást követően, melyet a Partner Depónia Hulladékhasznosító Kft. nyert meg, a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának közreműködésével 2015. április 29-én megkezdődtek a területen az azbesztmentesítési munkálatok.

A Partner Depónia Hulladékhasznosító Kft. rendelkezik a várpalotai hulladéklerakó tekintetében a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által kiadott, 2015. március 13-án kelt egységes környezethasználati engedéllyel, amely az azbeszttartalmú hulladékok lerakására (annak minőségére és mennyiségére) is vonatkozik. A Fejér Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának tájékoztatása alapján a fenti engedély egy példányát Várpalota Város Önkormányzatának Jegyzője is megkapta, amelyre észrevétel nem érkezett.

A közbeszerzési eljárás és a szerződéskötési eljárás során a felügyelőség fokozottan figyelembe vette a népegészségügyi és munkaegészségügyi jogszabályok betartását a hulladékok kezelése során, amelynek a közbeszerzési eljárást elnyerő cég megfelel – írja a kormányhivatal, amely közleményében kijelenti: a vállalkozóval megkötött szerződés szerint – mivel szerződésszegő magatartás a tevékenység során ezidáig nem történt – a tevékenység leállításának alapja nincs. Minden a kormányhivatal részéről a szerződés teljesítési határidejét meghosszabbító cselekmény a probléma rendezését késlelteti, mindezen túl még szerződéses jogkövetkezményekkel is jár.

 

Előzmények:

Azbeszttartalmú veszélyes anyagot szállítanak az inotai hulladéklerakóba

Inotai azbeszt-ügy: a kormányhivatal szerint nincs ok az aggodalomra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!