Hírek

2017.04.26. 19:10

Öltözz népviseletbe, táncolj és énekelj! - Flashmob Várpalotán

VÁRPALOTA - A magyar népviselet napja országos felhíváshoz csatlakozva népviseletben táncoltak és énekeltek együtt a Rákóczi Telepi Tagiskola diákjai az intézmény udvarán.

Szabó Péter Dániel

A 2015-ben életre hívott országos kezdeményezéshez immár második alkalommal csatlakozott az oktatási intézmény. A felhívás lényege, hogy a népviselet napján minél többen mutassák meg a magyar kultúra ezen kiemelkedő értékét a világnak. Ennek megfelelően a tanintézmény diákjai és pedagógusai öltöttek magukra különböző viseleteket egy táncos flashmob erejéig.

Tamás-Magyar Judit vezetésével együtt táncoltak a diákok az iskola udvarán Fotó: Szabó Péter Dániel

- Úgy gondolom, hogy pedagógusként nekem is feladatom a népi kultúra ápolása, a hagyományok megőrzése. Hatodik éve működik a vezetésemmel néptánc szakkör az iskolában, ahol különböző népi játékokat, táncokat tanulunk a gyermekekkel. A szakkörös csoporttal azt gondoltuk, hogy az intézmény többi diákjának is megmutatjuk, milyen is a néptánc és a magyar népviselet. Az interneten közzétett felhívás lényege az volt, hogy az emberek - akár civil ruhával együtt - öltsenek fel ezen a napon népi ruhadarabokat, fonják be szépen a hajukat, vagy vegyenek fel egy kalapot. Jó volt látni, hogy a szakkörös nebulókon kívül több diák is élt a lehetőséggel, sőt, sokan csatlakoztak hozzánk a nagyszünetben tartott táncos flashmob erejéig - mondta el kérdésünkre Tamás-Magyar Judit, a Rákóczi Telepi Tagiskola pedagógusa, a kezdeményezés ötletgazdája és szervezője.

- Néptáncosként örömmel jöttem a programra, s öltöztem be rábaközi viseletbe - mondta el lapunknak a hatodik osztályos Kiss Alexandra.

Hasonló véleményen volt osztálytársa, Szőnyi Nóra is, aki szerint különösen fontos feladat a magyar népi hagyományok megőrzése.

- A tánccal, a népviselettel is tudunk tenni azért, hogy fennmaradjanak hagyományaink, ráadásul láthattuk, hogy minden diák nagyon élvezte a közös mozgást - tette hozzá kérdésünkre a várpalotai tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!