Hírek

2017.05.29. 14:20

A honvédelem napját ünnepelték Várpalotán

VÁRPALOTA - A honvédelem napja alkalmából ünnepi állománygyűlést tartott a közelmúltban a Thury-vár udvarán az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK).

Szabó Péter Dániel

A magyar szabadságharc tavaszi hadjáratának csúcspontjaként 1849. május 21-én a honvédsereg három hetes ostrom után visszafoglalta Buda várát. Ennek emlékére 1992-től a kormány határozata alapján e napon ünnepeljük a Magyar Honvédelem Napját - hangzott el a várudvaron tartott ünnepségen a város vezetői, a társadalmi és civil szervezetek képviselői, illetve a harckiképző központ felsorakozott állománya előtt a várudvaron. Vokla János ezredes, az MH BHK központparancsnoka köszöntőjében kiemelte, a mai katonák nem az 1848/49-es szabadságharchoz hasonló csatákat vívják. Szolgálatuk mégsem könnyű, sőt, van amikor a feladat végrehajtása igazán embert próbáló.

Vokla János ezredes hangsúlyozta, a katonák szolgálata ma is embert próbáló Fotó: Szabó Péter Dániel

Campanari-Talabér Márta, Várpalota polgármestere beszédében hangsúlyozta: a déli határaink mentén kialakult helyzetben elsősorban a biztonságra van szükség, amit a honvédség és rendvédelmi szervek összefogással biztosítanak a magyar állampolgárok számára. A városvezető köszönetét fejezte ki minden honvédnek azért a felelősségteljes, odaadó szolgálatért, melyet nap, mint nap a hazáért és magyar nemzetért tesznek. A folytatásban a Faller Jenő Szakképző Iskola Duende Színjátszó Köre adott ünnepi műsort. A Nyergelj! Fordulj! - A semmiből jött hadsereg című előadásban a szabadságharc korát idézték meg a diákok a színpadon.

Ezt követően Vokla János ezredes adott át elismeréseket a huzamosabb időn át kimagasló teljesítményt nyújtó katonáknak és közalkalmazottaknak, majd zárásként a várpalotai zeneiskola növendékei, név szerint Lantos Ádám, Szili Dániel, Szűcs Gellért Zsombor és Rács Richárd előadásában hallhattak az alkalomhoz illő zeneműveket a megjelentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!