Városi zöldterületeken is előfordulhatnak kullancsok - Időben távolítsuk el

2017. június 13., 07:30 szerző: Marton Attila fotós: Györkös József
komment
AJKA Tavasztól őszig a legaktívabbak a kullancsok. A veszélyes fertőzéseket is terjesztő vérszívókkal kapcsolatban máig számos tévhit él a közvéleményben.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Európa legnagyobb részén, így hazánkban is a közönséges kullancs fordul elő leggyakrabban, amely több kórokozót hordozhat és terjeszthet. Az atkaféle legnagyobb számban a gazdag, sűrű aljnövényzetű erdőkben, bokros-fás területeken fordul elő, de megtalálható városi parkokban, játszótereken, kiskertekben is. A kullancsok a közhiedelemmel ellentétben nem a fák lombozatából ereszkednek a gazdatestre, hanem jellemzően bokrokról, cserjékről és más növényzetből kerülnek a ruhánkra. Makkai Erzsébet ajkai orvos szerint, ha kullancsot fedezünk fel magunkon, nem kell orvoshoz fordulni, távolítsuk el kullancs- vagy szemöldökcsipesszel.

Fogjuk meg közvetlenül a bőr felett a parazitát, és egy határozott csavaró mozdulattal húzzuk ki, így vérrel megszívott potrohát nem tudja a bőrünkbe üríteni - mondta Makkai Erzsébet, az ajkai Magyar Imre Kórház infektológiai osztályának vezetője. Fontos, hogy nem szabad zsírozni, olajozni vagy feszegetni a parazitát. Ha a vérszívót tizenkét órán belül eltávolítjuk, akkor kicsi az esély betegség kialakulására, a kullancs ugyanis először vért szív a bőrünkből, amelyet nagyjából fél nap után kezd visszaüríteni a kórokozókkal együtt, hívta fel a figyelmet a szakember. Az ajkai főorvos hangsúlyozta, a csípés helyét figyelni kell, és amennyiben három-öt napon belül folyamatosan növekszik a bőrpír körülötte, akkor orvoshoz kell fordulni, mert ilyenkor felmerül a Lyme-kór gyanúja. A Lyme fertőzés tünete lehet még a kullancscsípés után több hónappal kezdődő ízületi gyulladás, illetve a környéki idegrendszer gyulladása. Szintén Lyme-kórra vagy a kullancs által okozott vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásra (kullancs-encephalitis) utal, ha a csípést követő 10-14. nap fejfájás, nátha és hőemelkedés jelentkezik. Míg a Lyme-kór ellen nincs védőoltás, a kullancs-encephalitis megelőzhető védőoltással, amely javasolt minden felnőttnek, figyelmeztet Makkai Erzsébet.

Makkai Erzsébet infektológus elmondta, fogjuk meg a bőr felett a parazitát, és egy határozott csavaró mozdulattal húzzuk ki, így vérrel megszívott potrohát nem tudja a bőrünkbe üríteni. Az ajkai főorvos hangsúlyozta, a csípés helyét figyelni kell, és amennyiben három-öt napon belül folyamatosan növekszik a bőrpír körülötte, akkor orvoshoz kell fordulni, mert ilyenkor felmerül a Lyme-kór gyanúja Fotó: Györkös József

A főorvos érdeklődésünkre elmondta, kullancs okozta bőrgyulladással jelentkező betegek száma az elmúlt években folyamatosan növekedett az ajkai intézményben, az agyvelőgyulladásos esetek száma azonban a hatékony oltásnak köszönhetően csökkent.

Marton Attila

2017. június 13., 07:30 szerző: Marton Attila fotós: Györkös József

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...