Hírek

2016.01.08. 17:43

Változást sürgető orvosok - Kezdeményezés a hálapénz ellen, a tisztességes bérekért és a betegbiztonságért

Veszprém - Nyílt levéllel és petícióval hívja fel az egészségügy nehéz helyzetére a kormány figyelmét az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport. A kezdeményezéshez rövid idő alatt több mint hétszáz orvos csatlakozott.

Marton Attila

A csoport tagjai által megfogalmazott nyílt levél az egészségügyi rendszer problémáit taglalja, a hálapénzrendszer mellett a betegbiztonságra, az alacsony fizetések és a gyógyítómunka nem megfelelő körülményeire hívják fel a figyelmet. A levélben három kérdésben várják Balog Zoltán miniszter válaszát: mikor szűnhet meg a hálapénz, milyen lépéseket tesz a kabinet az orvosok és szakdolgozók elvándorlásának mérséklése érdekében, valamint mikorra hívnak össze kerekasztalt az egészségügyi szereplőkkel?

A csoport egyik tagja, Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség korábbi elnöke, a Csolnoky Ferenc Kórház Sebészeti Centrumának szakorvosa felidézte, a csoport levelét elsőre 64-en írták alá, amelyet az EMMI-nek küldtek el, amelyre egy konkrét válaszokat nélkülöző közleményt adott ki a tárca. A nyílt levelet néhány nap alatt aztán több mint hétszáz orvos írta alá, és több mint kétezren léptek be a közösségi oldalon szereplő csoportba. Úgy látja, sokan félreértik a csoport szándékait, ugyanis a kezdeményezés nemcsak a hálapénz elleni, hanem a tisztességes bérekért és a betegbiztonságért folytatott küzdelem is.

Dénes Tamás (Fotó: archív)

– Amikor azt kérdeztük Balog Zoltán minisztertől, hogy mennyi időt ad a hálapénzrendszer megszüntetésére, valójában azt kérdeztük, mikorra alakítunk ki egy, a betegek biztonságát garantáló rendszert – hangsúlyozta.

Kérdésünkre, ha változatlan marad a helyzet, sztrájkot hirdethetnek-e, elmondta, minden jogszerű eszközt megvizsgálnak, amivel el tudják érni, hogy az egészségügyet prioritásként, valódi nemzeti ügyként kezelje a mindenkori kormány.

A petíciót a megye egészségügyi intézményeiben dolgozók közül is többen aláírták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!