Hírek

2016.10.28. 11:38

Utolsó percre hagyta? Nincs elkésve a koszorúvásárlással! Mutatjuk, mennyiért jut hozzá!

Sokan az utolsó napra hagyják a halottak napi kellékek beszerzését, megnéztük, mennyi pénzért juthat hozzá ezekért. A kínálatból a legtutibb a ledgyertya: nem fújja el a szél és nem gyújtja fel a temetőt.

Tisler Anna

Veszprémben a Vámosi úti temető környékén több helyütt is beszerezhető koszorú, mécses, sírdísz, gyertya és virág. Az árakban nincs nagy különbség, de a kivitelben már igen. Az urnára való kis koszorú 650-890 forint között kapható, de míg az egyik virágboltban minimáldizájnos, addig egy másik helyen kreatív, finoman ízléses. Ugyanitt a nagyobb koszorúk is eltérnek az átlagostól, ami a kivitelezést és fantáziát illeti: a megszokott komor színek helyett világos, színes bogyók, termések utalnak az életigenlésre ezekben a napokban is.

A közepes koszorú ára átlagosan 2400-2800 forint között mozog, de ahogy említettük, érdemes megnézni, mit kapunk ezért, mert lehet az egy szépen feldíszített, ízléses megoldás és lehet egy sima fenyőalapon négy-öt fehér szegfű. A nagyobb koszorúkért Veszprémben 4-6000 forintot kérnek. Sírdíszhez 3-7000 forint között juthatunk hozzá.

A piacon hasonló árakon szerezhetjük be a temetőbe való holmikat, a multiknál viszont jóval kedvezőbb árakat láttunk. Műanyag koszorút már ezer forintért is lehet venni. Mécsest, gyertyát itt érdemes beszerezni, a 28 centis üvegmécsesnek 500 forint darabja, a kisebb üveget 350-ért adják, míg a műanyaghoz már 70 forintért is hozzájuthatunk. Létezik mécsesutántöltő is, 120 forintért.

Ilyenkor legmenőbb krizantémot vinni, ezt kertészetekben a 15 centis, gömb változatot 300 forint cserépben, míg a legnagyobb multiban a vágott krizi 200 forint darabja és meglátásunk szerint nem a legéletképesebb volt. A sírcsokrok ára teljesen változó, az 1000 forinttól a több ezerig beszerezhető, pénztárca és szándék kérdése.

A digitális társadalomban az igazán trendik ledgyertyát visznek, aminek nem csak az a előnye, hogy nem fújja el a szél, de megelőzhető vele az ilyenkor szokásos tűz is.

Devecserben 600 és 5000 forint közötti áron kínálnak koszorút. A mohából készült koszorú 600 és 1500 forint között mozog a díszítéstől függően, a tobozból készült termékek 1200 és 2000 forint között vásárolhatók meg. A nagyobb, negyven centiméteres darabok három- és négyezer forint között mozognak. Népszerűek még a kosarak és a tálak, amelyek készülhetnek élő-, száraz- vagy selyemvirágból, álló és fekvő típusban. Ezek ára kétezer forintnál kezdődik, és az egyéni igényektől függően az ötezer forintot is elérhetik.

Sümegen a kerekedők tapasztalata szerint már kevesen kötnek koszorút, inkább az idősebbek ragaszkodnak ehhez a hagyományhoz. A legtöbben a közepes méretű, 1000 és 2000 forint közötti koszorúkat keresik. A választék bőséges, hagyományos, kör alakú, fenyőágból, tobozból készült, őszi termésekkel díszített. Kínálnak a kereskedők mohából készült kereszt vagy szív alakút, több méretben, virág, termés díszítéssel vagy felirattal, mécsessel. A piacon feltűnik néhány virágkosár formájú koszorú is, többnyire művirággal. A legolcsóbb egy kis méretű urnakoszorú volt 690 forintért, a koszorúk többsége 1290, 1790 forint, de van kínálat 2000 és 2500 forint közöttiekből is. A legdrágább csaknem 4000 forintba kerül.

- A legkelendőbb koszorúk a szárazvirágos, amiben termések vannak – mondta Zsófia, aki családjával Ajkán készíti a díszeket. – A hagyományos koszorút, amiket a temetésekre is szokta vinni, csak az idősebb korosztály veszi.

Zsófia elmondta, a selyemvirágosból is sok fogy, de a szárazvirágos koszorúk mutatósabbak, így azokat többen veszik. – A tiszta műanyag koszorúk, amik celofánban vannak, nagyon ritkán viszik, és általában csak a piacon vásárolják. Az árak fajtától függően hétszáz és háromezer forint között mozognak általában.

Szóval, nincs elkésve, de ha el akarja kerülni a tülekedést, induljon el most a beszerző körútra!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!