Hírek

2016.07.28. 20:12

Ütközött két vitorlás, mindkét kapitány büntetést kapott

Badacsony - Két hajóvezető is vétett a szabályok ellen, amikor tavaly nyáron összeütköztek verseny közben a vízen. Nem jogerős ítélet született a tapolcai bíróságon.

Mátételki András

A tavaly július elején rendezett Kékszalag tókerülő vitorlásversenyen részt vett csapatával B. Z. (44), aki a Norma nevű kishajót igyekezett minél előbb célba juttatni. Az Aquamarin névre keresztelt vitorlást az ugyancsak budapesti K. P. K. (69) vezette. Július 3-án a reggeli órákban mindkét egység a célvonal felé közeledett, amikor a badacsonyi kikötő előtt, a parttól 600 méterre, 14-20 csomó között változó szélben haladva találkoztak

A Norma nem tért ki időben a „jobbcsapáson” hajózó, az északi part felé haladó másik hajó elől, aminek a következtében összeütköztek. Az Aquamarin orral nekiment a másik hajó jobb oldalának, de nem történt személyi sérülés. A hajósnak ekkor meg kellett volna állnia, hogy meggyőződjön, történt-e sérülés a másik fedélzetén. Ezt nem tette meg, hanem továbbhaladt. Később a tárgyaláson azt mondta, hogy ütközéskor a hajója elsodródott a helyszínről.

Emellett még az egyik csapattagnak megfájdult a válla a balesetnél, ezért fontosnak tartotta, hogy mielőbb, Fonyódnál a partra tegye. A másik kapitány sem tartotta magát bűnösnek, azt mondta, észlelte a másik hajót, megkísérelte elkerülni az ütközést, de az Aquamarin ráfordult. A bíróság megállapította, hogy tipikus versenyhelyzet alakult ki a két hajó között, azaz B. Z., bár tudta, hogy a másik hajó útjogos, de az utolsó pillanatig próbált várni a kitéréssel.

A Tapolcai Járásbíróságon Szabó Zoltán bíró bűnösnek mondta ki B. Z.-t vízi közlekedés veszélyeztetésének vétségében, amiért két év próbára bocsátotta. K. P. K.-t cserbenhagyás vétsége miatt marasztalták el, neki 240 ezer forint pénzbüntetést kell fizetnie. Mindkettőjüket külön-külön 53 600 forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezte a bíróság.

Az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!